Site icon Balkonada

Erdélyi sertéstokány recept

Az erdélyi sertéstokány egyszerű, gyors és laktató étel. Rövid előkészítés után a főzési idő alatt semmi teendő nincs vele. Már csak szarvacska tésztát kell főzni mellé és már kész is a fenséges ebéd. Már mutatom is az egyszerű receptet.

Erdélyi sertéstokány receptje

A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). Alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.

Hozzávalók

Erdélyi sertéstokány elkészítése

Nagyon köszönjük receptet Szeles Olgának!

Jó étvágyat!

További tokány receptek

A tokány számtalan variációban készíthető laktató húsétel. Bármilyen húsból készíthetjük és bármilyen ízesítőt, fűszert, hozzáadott alapanyagot használhatunk hozzá. Bátran lehet variálni, kísérletezni, elrontani nemigen lehet. A legjobb tokány receptek válogatását ajánlom figyelmedbe.

Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.

A tokány régi magyar étel, ami hagyomyányosan húsból készül és paprika helyett bors és majoranna a fő fűszere. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, amit érdemes néha beiktatni a családi menübe. Már mutatom is az egyszerű receptet.

Exit mobile version