Az erdélyi sertéstokány egyszerű, gyors és laktató étel. Rövid előkészítés után a főzési idő alatt semmi teendő nincs vele. Már csak szarvacska tésztát kell főzni mellé és már kész is a fenséges ebéd. Már mutatom is az egyszerű receptet.
Erdélyi sertéstokány receptje
A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége. A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). Alapvetően abban különbözik a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.
Hozzávalók
- 500 g sertéscomb vagy lapocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db paradicsom,
- 1 db paprika,
- 2 db kisebb burgonya,
- ízlés szerint őrölt pirospaprika,
- 10 dkg zöldbab,
- ízlés szerint só,
- ízlés szerint bors,
- ízlés szerint tejföl.
Erdélyi sertéstokány elkészítése
- a füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk,
- a felkockázott vöröshagymát és a paprikát pároljuk,
- ha a hagyma és paprika összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot,
- a felkockázott comb- vagy lapockahúst fehéredésig pirítjuk,
- rápréseljük a fokhagymát,
- hozzáadjuk a burgonyát kis darabokra szelve, majd a zöldbabot is,
- őrölt paprikával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk,
- felengedjük vízzel, hogy ellepje,
- Kb. 50 percig főzzük,
- tejfölös habarást készítünk rá,
- főtt szarvacska tésztával tálaljuk.
Nagyon köszönjük receptet Szeles Olgának!
Jó étvágyat!
További tokány receptek
A tokány számtalan variációban készíthető laktató húsétel. Bármilyen húsból készíthetjük és bármilyen ízesítőt, fűszert, hozzáadott alapanyagot használhatunk hozzá. Bátran lehet variálni, kísérletezni, elrontani nemigen lehet. A legjobb tokány receptek válogatását ajánlom figyelmedbe.
Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.
A tokány régi magyar étel, ami hagyomyányosan húsból készül és paprika helyett bors és majoranna a fő fűszere. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, amit érdemes néha beiktatni a családi menübe. Már mutatom is az egyszerű receptet.