Az epres muffin ultra finom, és az ízén túl azzal az erénnyel is bír, hogy öt perc alatt összekeverhetjük a masszáját és 25 perc alatt megsül. Hát kell ennél jobb recept?
Muffin, a jól variálható egyszerű sütemény
A muffin egy aprósütemény fajta, melyet a kifejezetten erre a célra gyártott és vajjal vagy növényi zsiradékkal kikent muffinsütőben sütnek meg. Két fő változata az angol és az amerikai muffin. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–20 perc alatt készre sütjük.
Igen sokféleképpen variálható. Az egyszerű fűszerek mellett a nyers tészta gazdagítható például asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, gabonapelyhekkel és csokoládéval. A sós változatot sajttal, sonkával és zöldségekkel gazdagíthatjuk. Készre sütve lekvárral vagy különféle krémekkel tölthető, csoki vagy cukormázzal, tejszínhabbal díszíthető.
Akár tönkölybúzából is készíthetjük. Ugye milyen jól hangzik a rumos-diós-áfonyás muffin tönkölybúzalisztből készített muffin? Hát még az íze!
Epres muffin receptje
Hozzávalók
- 25 dkg liszt,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 15 dkg cukor,
- 1 citrom héja+leve,
- 20 dkg margarin,
- 4 egész tojás,
- 30 dkg gyümölcs pl. áfonya, én almát, epret és fekete ribizkét használtam, mert az volt itthon.
Epres muffin elkészítése
- a gyümölcs kivételével a hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjükm,
- egy kanállal finoman belekeverjük a gyümölcsöt,
- 160 fokon légkeverés sütőben 25- 30 perc alatt készre sütjük,
- önmagában is finom, de tehetünk a tetejére csokimázt is,
- díszítésként félbe vágott epret használtam.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!
További muffin receptek
A boci muffin neve igen találó, utal arra, hogy a fehér és a barna foltok váltják egymást, ugyanakkor a tölteléke nem más, mint egy kedvelt tejtermék, a túró. Wolf Márta receptje egyszerű és gyors, a végeredmény pedig fenséges.
Boci muffin receptje
A Rigó Jancsi muffin abban különleges, hogy a muffinok egyszerűségével készül, ugyanakkor a legtöbb muffinnal ellentétben ennek krém is kerül a közepére. Végül pedig egy finom csokiréteg koronázza meg.
Nincsenek egyszerű helyzetben a gluténérzékeny gyermekek szülei. A legnépszerűbb sütemények többsége fehér vagy réteslisztből készül és hiába próbáljuk gluténmentes liszttel helyettesíteni, az eredmény közel sem lesz ugyanolyan. Olvasónknak most már nincs gondja a muffinnal, sikerült kitapasztalni, milyen a tökéletes gluténmentes muffin.
Szinte nincs is olyan amerikai és angol film, amiben ne lenne muffin. Nálunk is méltán népszerű. A formában kisült apró édességek rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthetők: a hozzávalókat néhány mozdulattal elkeverjük, a kapott masszát zsiradékkal kikent vagy papírformával kibélelt muffin sütő tepsibe kanalazzuk, majd 15–25 perc alatt készre sütjük. Egyszerű, gyors, látványos és finom. Itt a málnás muffin receptje!