Az előzőleg már megosztott görög- és sárgadinnyebefőttnek és az alkoholos őszibarack-banán lekvárnak igen nagy sikere volt. Ma egy újabb különleges lekvárt hoztam, még pedig Irénke kedvencét, a fenséges görög dinnyelekvár receptjét. A dinnye héjának sem a kukában vagy a komposzton landolnia, finom savanyúság lehet belőle télire.
A házilag készített gyümölcslekvároknak nincs párja. Ma már nagyon sok olyan hozzávalót, kiegészítőt találunk, ami megkönnyíti és meggyorsítja a lekvárfőzést. A különböző zselésítő anyagok, mint például a dzsemfix vagy a befőző cukor használata egyre terjed. Magam részéről azonban az így készült lekvároknak mindig érzek valami mű ízét, jobban szeretem nagyanyáink jól bevált módszereit használni a lekvárfőzésnél is.
A lekvárok ízesítésénél tényleg csak a képzeletünk szab határt. Van aki az alkohol változatokra esküszik.
Dinnyelekvár receptje
Pócza Csabáné Irénke a Kertemből tálalva Facebook csoportban osztotta meg a fenséges dinnyelekvár receptjét.
„Ma ebéd mellett dinnyelekvárt is főztem. Hasonló, de sokkal olcsóbb, mint a sárgabarack… Jó állagú, sűrű lekvár lett. Még főzök majd nagyobb tételt is…-Ajándéknak karácsonykor igazi különlegesség.”
Hozzávalók
- 1 kg görögdinnye, fehér héja is,
- 1 citrom héja és húsa,
- kis citromsav,
- 1 dzsemfix,
- 3o dkg cukor.
Dinnyelekvár elkészítése
- a dinnye húsát és fehér héját feldaraboltam,
- kis vizet öntöttem alá,
- összefőztem,
- amikor már puha volt, leöntöttem a vizet,
- hozzáadtam a zselésítőt, a citromsavat és a cukrot,
- mixerrel pürésítettem,
- forrón üvegbe tettem,
- dunsztban hagytam kihűlni.
Nagyon köszönöm Pócza Csabáné Irénkének a kitűnő receptet!
Jó étvágyat!
Tudtad, hogy a dinnyehéját is hasznosíthatod?
Dinnyehéj savanyúság
Mutatom az olvasótól kapott dinnyehéj savanyúság receptjét.