Site icon Balkonada

Dán marcipános kalács – fincsi karácsonyi édesség

Unod már a megszokott, hagyományos karácsonyi édességeket? A dán marcipános kalács igazi  újdonság lehet a karácsonyi édességek sorában és garantáltan hamar a család kedvence lesz.

Dán marcipános kalács receptje

Takács Ildikó hozta a kitűnő receptet, amit az alábbi szavakkal ajánl elkészítésre:  „A dán marcipános kalács receptje Dániából származik. Keresztapámék ott élnek, tőlük van. Próbáljátok ki, karácsonyra és szilveszterre is meg kell sütnöm, nagy családi kedvenc.”

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Dán marcipános kalács elkészítése

Jó tanács: a tésztát mindenképpen háromba kell vágni, így lesznek szép formájú kalácsok belőle. A Lidlben vagy az Aldiban kapható marcipán masszát szoktam használni, egyformán jó. Egy adag kalácshoz pont a fele kell, hűtőben tárolható, szinte biztos, hogy hamarosan sütni kell a következő adagot.

A kardamont nem tudod semmivel sem pótolni. Gyógynövényboltban lehet kapni, őrölt, kb. 300 Ft és nagyon sokáig elég, mert kevés kell bele. Volt, hogy kihagytam belőle, de úgy nem lett „olyan”az íze.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További édességek adventre és karácsonyra

Sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.

A stollen, hosszabb nevén christstollen magyarul karácsonyi mézesrúd egy hagyományos német karácsonyi péksütemény. A mazsolával, narancs- és citromhéjjal, karácsonyi fűszerekkel ízesített sütemény hazánkban is kedvelt.

Angol teakenyér ünnepi gyümölcsös finomság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Nem egy egyszerű, hagyományos gyümölcskenyér, igazi angol süteményhez méltóan a gyümölcsök egy éjszakát fűszeres teában áznak. Egyszerű, gyors recept, amit érdemes kipróbálni.  

Exit mobile version