Ha úgy gondolod, hogy szinte már minden cukkinis receptet kipróbáltál, akkor lehet, hogy tévedsz. Sütöttél már például süteményt cukkiniből? Most megteheted. Máris mutatom a cukkinis-diós sütemény receptjét. Sőt azt is elmondom, hogy lehet ebből energiaszegény, diétázók és cukorbeteg által is fogyasztható változatot készíteni.
Cukkinis-diós sütemény receptje
Hozzávalók
- 40 dkg cukkini,
- 3 egész tojás,
- 30 dkg cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 2 dl napraforgó olaj,
- 35 dkg rétesliszt,
- 10 dkg darált dió,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna.
Cukkinis-diós sütemény elkészítése
- a cukkinit megmossuk, meghámozzuk, magját kikaparjuk,
- finomra reszeljük, (a nagyon gyenge cukkinit nem kell meghámozni, héjastól is reszelhetjük),
- a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a sóval fehéredésig keverjük,
- hozzáadjuk az olajat, majd a cukkinit,
- a lisztbe belekeverjük a darált diót, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat,
- a lisztes keveréket beleforgatjuk a tojásos masszába,
- kikent, lisztezett, nagyobb, magas falú tepsibe töltjük a tésztát,
- 10 percig erős, majd takaréklángon sütjük,
- ha a teteje nagyon pirulni kezdene, fóliával letakarva sütjük tovább,
- tűpróbával ellenőrizzük,
- deszkára borítva kihűtjük,
- ha már hideg, ketté vágjuk,
- finom házi lekvárral megkenjük.
Porga Júlia, akitől a receptet kaptuk diabetikus házi süteményeket készít kistermelőként. A recepteket úgy alakítja át, hogy megpróbálja az alapanyagokat kiváltani lassú felszívódásúval és egyáltalán nem felszívódóval. Elmondta, hogy lehet ebből a süteményből energiaszegény változatot készíteni. A fotókon is ez a változat látható.
Cukkinis-diós sütemény energiaszegény változatban
„A cukrot négyszeres erejű édesítővel váltom ki, nincs felszívódó szénhidrát tartalma, a liszt pedig itt fele sima, fele teljes kiőrlésű rozsliszt volt, a vaníliát aromával helyettesítettem. :)”
Nagyon köszönöm a receptet és a fotót Porga Júliának!
Tipp: Ha egyszerre túl soknak találjuk az elkészült mennyiséget, dobozba vagy alufóliába csomagolva le is fagyaszthatjuk. Jól fog jönni, ha nincs időnk sütni. Egyszerűen vegyük ki a fagyasztóból hagyjuk felengedni szobahőmérsékleten.