Fenséges bolognai spagetti (Spaghetti Bolognese) receptet hoztam, mert az egyszerű tésztás ételt szinte mindenkinek kedvére való. Az olasz tésztás ételre szinte már magyar fogásként tekintünk.
Bolognai spagetti recept
Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti tészta,
- 600 g darált sertéshús,
- 200 g reszelt sajt, (parmezán vagy trappista)
- 100 g bazsalikomos paradicsomszósz vagy sűrített paradicsom,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- oregánó,
- majoranna,
- só,
- fekete bors,
- 4 ek olívaolaj.
Elkészítése
- a hagymát finomra vágjuk,
- egy kis olajon üvegesre pirítjuk,
- hozzáadjuk a darált húst,
- hozzáaadjuk a sót, borsot, oregánót, majorannát,
- hozzáadhatjuk az apróra felvágott fokhagymát,
- pároljuk, míg a hús kifehéredik,
- hozzáadjuk a paradicsomszószt vagy sűrítményt,
- időnkénti kevergetéssel lefedve készre főzzük,
- közben főzzük ki a spagettit,
- egy nagy edényt 3/4 részig töltsünk fel vízzel,
- tegyünk bele sót és egy pici olajat,
- amikor víz forrni a víz, rakjuk bele a tésztát,
- néha keverjük meg és főzzük a kívánt keménységűre/puhaságúra,
- szűrjük le,
- majd ugyanabba a lábasba tegyük vissza, és adjunk hozzá 1-2 evőkanál olajat, alaposan keverjük össze,
- tálaláskor először a tésztából merjünk a tányérra, majd erre tegyük a húsos raguból,
- a tetejét pedig szórjuk meg a reszelt sajttal.
Magyarországon sokan rántott csirkemellet vagy rántott sertésbordát kínálnak hozzá és trappista sajttal szórják meg permezán sajt helyett.
Nagyon köszönjük a fotót Farkas Ancsának!