Bodzavirág dzsem egy különleges finomság, amit érdemes elkészíteni, ha be tudunk szerezni jó adag tiszta bodzavirág tányért. Akik szeretik a bodzaszörpöt, a rántott bodzát vagy a például a bodzás palacsintát, azok garantáltan ezt a pikáns lekvárt is imádni fogják.
Bodzavirág jótékony hatásai
A bodzavirágot nagyon sokoldalúan felhasználhatjuk. Jól illik az eperhez is, íyg akár az epersalátát is megbolondíthatjuk vele.
Immunrendszerünk erősítésére az egyik legjobb háziszer a fekete bodza virágából készített gyógytea. A bodza C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak. Ráadásul ehhez még A-, és B- vitamin, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.
Bodzavirág dzsem receptje
Évek óta gyűjtöm és feldolgozom a bodzavirágot limonádénak, szörpnek, teának, de dzsemet most készítettem először. Nagyon finom!!!! 🥰🥰 – írta Tóthné Andó Mariann.
Hozzávalók:
- 20 – 25 db bodzavirág,
- 2 – 3 db citrom,
- 3 – 4 db közepes alma,
- 1,2 l víz,
- 50 – 60 dkg cukor,
- 2 csomag 3:1 dzsemfix.
Bodzavirág dzsem elkészítése
- A citromokat karikázzuk fel,
- a virágokkal rétegezzük egy nagyobb edénybe és öntsük rá a vizet,
- egy éjszakát pihentessük hűvös helyen,
- másnap nyomkodjuk ki és szűrjük le,
- a megpucolt almákat reszeljük bele a leszűrt lébe,
- botmixerrel pürésítsük,
- a dszemfixet keverjük össze a cukorral és azt is adjuk a keverékhez,
- forraljuk fel és forrástól számítva főzzük még 5 percet,
- töltsük a tisztára mosott üvegekbe,
- tegyük száraz dunsztba,
- ha kihűlt irány a kamra!
Nagyon köszönöm a receptet Tóthné Andó Mariannának!