Site icon Balkonada

Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése és felhasználása

A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és fűszerekből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, és igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Mutatom is a tökéletes besamelmártás receptjét, elkészítési módját és sok ötletet mondok a felhasználására is.

Besamelmártás receptje

Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamal vajjal készül, a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel. A basamel sokkal krémesebb, ízesebb, mint egy sima rántás.

 Hozzávalók

Besamelmártás elkészítése

Besamel mártás felhasználása

A besamel mártás egy sokoldalú alap, rengeteg ételhez felhasználható. Íme néhány ötlet:

Klasszikus ételek besamel mártással

Besamelmártás egyéb felhasználási módjai

Karfiolos sült csirke besamelmártással

Kivajazott tepsibe lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiolt helyezünk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.

Tippek

A görögök nemzeti étele, a muszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni az igazi autentikus változatot. Az egyszerű és finom ételt azóta is rendszeresen készítem cukkinivel és padlizsánnal is. Lehet, hogy nem pont úgy, mint a görögök, de nekem minden alkalommal visszahozza a mediterrán életérzést, és aki eddig kóstolta, nem panaszkodott még rá.

Exit mobile version