A besamelmártás (béchamel) az egyik leguniverzálisabb mártás. A vajból, lisztből és fűszerekből álló szószt szokás fehérmártásnak is hívni, és igen sokoldalúan használható. A mediterrán konyhában nagyon gyakran előfordul, de szinte minden száraz étel lágyítható vele. Mutatom is a tökéletes besamelmártás receptjét, elkészítési módját és sok ötletet mondok a felhasználására is.
Besamelmártás receptje
Fontos tudni, hogy a besamel nem azonos a rántással. Nagyon fontos különbség, hogy a besamal vajjal készül, a megpirított lisztet nem hideg, hanem meleg folyadékkal öntjük fel. A basamel sokkal krémesebb, ízesebb, mint egy sima rántás.
Hozzávalók
- 4 dl tej,
- 4 dkg vaj,
- 1 púpos evőkanál liszt,
- só,
- frissen őrölt bors, (lehetőleg fehér),
- egész szerecsendió.
Besamelmártás elkészítése
- a tejet felforraljuk,
- félretesszük,
- mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat,
- beleszórjuk a lisztet,
- folyamatosan keverve sárgás fehérre pirítjuk,
- lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet,
- habverővel csomómentesre keverjük,
- ízlés szerint sózzuk,
- beleőröljük a borsot,
- hozzáreszeljük a szerecsendiót,
- lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig főzzük,
- ha esetleg nem lett csomómentes, akkor turmixolással segíthetünk rajta,
- ez a recept jó a pl. a lasagne-hoz, cukkinimuszakához vagy rakott zöldségekhez is,
- ha sűrűbb mártás szeretnénk, egy helyett két púpos evőkanál liszttel készítsük.
Besamel mártás felhasználása
A besamel mártás egy sokoldalú alap, rengeteg ételhez felhasználható. Íme néhány ötlet:
Klasszikus ételek besamel mártással
- Lasagne: A besamel a lasagne elengedhetetlen összetevője, ami krémes állagot és gazdag ízt kölcsönöz a tésztaételnek.
- Rakott krumpli: A besamel mártással rétegezett rakott krumpli extra krémes és ínycsiklandó lesz.
- Töltött káposzta: A káposzta töltelékhez keverve a besamel selymesebbé és finomabbá teszi a tölteléket.
- Muszaka: A görög muszakát is a besamel teszi lággyá és finommá.
- Croque monsieur: A francia szendvics besamel mártással töltve még finomabb.
- Gratinált ételek: A besamel mártás tökéletes alapja a gratinált zöldségeknek, halnak, csirkének vagy bármilyen más húsnak.
Besamelmártás egyéb felhasználási módjai
- Pörköltek és ragu levesek sűrítése: A besamel mártással sűrített pörköltek és ragu levesek krémesebbek és ízletesebbek lesznek.
- Szendvicskrém alapja: A besamel mártásból ízletes szendvicskrémet készíthetünk, ha fűszernövényekkel, sajttal vagy zöldségekkel ízesítjük.
- Zöldségpüré krémesítése: A besamel mártással kevert zöldségpüré selymesebb és finomabb lesz.
- Tésztaöntet: A besamel mártást önmagában is tálalhatjuk tésztára, sajttal és fűszernövényekkel meghintve.
- Mártogatós: A besamel mártást ízlés szerint fűszerezhetjük, és zöldségfalatokkal, hússal vagy kenyérrel mártogathatjuk.
Karfiolos sült csirke besamelmártással
Kivajazott tepsibe lerakunk sózott, borsozott csirkemelleket, erre főtt karfiolt helyezünk, majd leöntjük a besamellel. Sajtot reszelünk a tetejére és szép barnára sütjük.
Tippek
- A besamel mártást ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, szerecsendióval, szerecsendióvirággal, fokhagymaporral, petrezselyemmel, tárkonnyal vagy más fűszernövényekkel.
- Sűrűbbre vagy hígabbra is készíthetjük, attól függően, hogy mire használjuk.
- A hűtőben tárolhatjuk, és 2-3 napon belül felhasználhatjuk.
A görögök nemzeti étele, a muszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni az igazi autentikus változatot. Az egyszerű és finom ételt azóta is rendszeresen készítem cukkinivel és padlizsánnal is. Lehet, hogy nem pont úgy, mint a görögök, de nekem minden alkalommal visszahozza a mediterrán életérzést, és aki eddig kóstolta, nem panaszkodott még rá.