Site icon Balkonada

Afrikai ibolya (fokföldi ibolya) gondozása, szaporítása

Az afrikai- vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és szaporítása is egyszerű, kezdő kertészek is sok örömüket lelhetik benne.

Afrikaiibolya (Saintpaulia ionantha) származása

Az afrikaiibolya más néven Uzambara-ibolya vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az ajakosvirágúak rendjébe, a csuporkafélék (Gesneriaceae) családjába tartozó afrikaiibolya (Saintpaulia) növénynemzetség egyik faja.

Nálunk széles körben elterjedt fokföldi vagy pármai ibolya név nem állja meg a helyét. Nem a délnyugat-afrikai Fokföldön vagy az olasz sonka városában, Pármában őshonos, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben. Latin nevét, a Saintpaulia-t felfedezőjéről, a német származású Walter von Saint Paul-Illaire báróról kapta 1892-ben. Az ibolya megnevezés is téves, hisz nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik.

Fokföldi ibolya jellemzése

Ismertetőjegyei: szobanövény, levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld.

Virágok: Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 10-15 cm, szélessége a 20 cm-t is elérheti

Habitus: bokros,

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk

Virágzási idő: megfelelő gondozással szinte egész évben, rövid pihenő időkkel

Afrikaiibolya igényei és gondozása

Az afrikai ibolya egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkre teheti, a sok napfénytől sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet változástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszáradjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket.

Havonta egyszer adjunk neki virágzó szobanövényeknek való tápoldatot. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. A leveleket soha ne permetezzük, mert az foltosodásukhoz, rothadásukhoz vezethet.

Tavasszal ültessük át jó minőségű, általános virágföldbe.

Afrikaiibolya szaporítása

Levéldugványról vízben vagy földben is szaporítható. A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Vízben történő szaporításnál csak a levélszár érjen a vízbe, 3-4 hét kell, míg a gyökerek megjelennek. Egy-két napos pihentetés után (hogy a nedve eltávozzon) földbe dugva, a földet folyamatosan nedvesen tartva 3-4 hét után jelennek meg az új levélkék.

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét.

Kártevői, betegségei

Levéltetvek vagy atka támadhatja meg, ezért hetente ellenőrizzük,  a kártevőket száraz papírtörlővel vagy ronggyal alaposan töröljük le

A virágzás elmaradásának oka a túl kevés fény, a hideg, a túl sok nedvesség vagy tápanyag hiány lehet. hidegben van, vagy túl sok nedvességhez jut. Ha egyik sem igaz, akkor valószínűleg tápanyaghiányban szenved.

A levelek lekonyulása túlöntözésre utal.

Felhasználása

Az afrikai ibolyát jellemzően dísznövényként használjuk. Virágai ehetőek, ételek díszítésére is használhatjuk vagy kandírozva is fogyaszthatjuk.

A fokföldi ibolya gondozásának olvasói tapasztalatai

Wolf Márta több éves tapasztalata: „Nem szükséges a tápoldatozása, viszont minimum évente, de inkább félévente át kell ültetni. Általános virágföld és kertészeti perlit 3/4 – 1/4 arányú keverékébe. A szaporítást is hasonló ültetőközegben kell alkalmazni.”

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikai ibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikai ibolyája bő fél év alatt.

A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Exit mobile version