Site icon Balkonada

Zserbógolyó, egyszerűbb desszert nem létezik

A zserbógolyó szuper egyszerű és finom édesség. Zamata pedig pont olyan, mint nagyanyáink kedvenc ünnepi süteményének, a hagyományos zserbónak az íze. Ami pedig a legjobb benne, hogy még sütni sem kell és gyorsan, akár az utolsó pillanatban is elkészíthető.

Zserbógolyó receptje

Gyerekkoromban nem múlhatott el ünnep zserbó nélkül. Persze mindig finom házi lekvárral készült, jó sok lekvárral, jó lucskosan. Ma is szívesen sütjük vendégváráskor, mert mindenki imádja a régi receptnek és persze a jó alapanyagoknak, köztük a házi baracklekvárnak köszönhetően mindig jól sikerül.

A dió igazi vitaminbomba. A- és E-vitaminban nagyon gazdag, B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

Zserbógolyót még sosem készítettem, de Ujvári-Kordics Veronika receptjét és fotóját elnézve, ez már nem sokáig várat magára. Veronika ajánlása: „A karácsonyi zserbó helyett készítettem el. Nem csalódtam benne a családom kedvence lett, és még sütnöm sem kellett.”

Hozzávalók

Zserbógolyó elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Zserbó hagyományosan – jól bevált családi recept

Azért nálam a hagyományos zserbó mindent visz. Amíg időm és energiám engedi, addig biztos maradok a jól bevált családi zserbó receptjénél. Persze azért megtartom a zserbógolyó receptjét is arra az esetre, ha gyorsan kell villantani valamit.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Exit mobile version