Site icon Balkonada

Vajas, sós kifli köménymaggal

A vajas, sós kifli köménymaggal otthon is elkészíthető. Már a sütés alatt kellemes illat tölti meg a konyhát. Már mutatom is a kitűnő receptet.

Vajas, sós kifli köménymaggal receptje

A lisztből, vízből és élesztőből készült, félhold alakúra formázott kifli a mai napig az egyik legkedveltebb pékáru. A kifli szó német eredetű, Ausztrián át került a magyar nyelvbe, és a Kipfel (Kipferl) szóból vagy annak tájnyelvi változatából, a Kiflből származhat.

Maga a kifli is Ausztriából származik és feltehetően már a 13. században készítették. Egy 1227-ben íródott vers említést tesz arról, hogy VI. Lipót osztrák herceg részére bécsi pékek karácsonyra kiflit készítettek.

Búzaliszten túl gyakran készítik teljeskiőrlésű lisztből. A franciák szintén félhold alakú croissantja a kifli továbbfejlesztett változata. A croissant tésztájában sokkal több zsiradék van és gyakran kerül bele sonkás-sajtos töltelék is. A sütés előtti többször hajtogatásnak köszönhetően az állaga a leveles tésztáéhoz hasonló. A kifli vékonyabb és hosszabb, mint a croissant.

A ropogós tejes kifli és a házi foszlós sós kifli után mos jöjjön egy újabb szuper kifli recept.

Hozzávalók

Vajas, sós kifli köménymaggal elkészítése

Ngyon köszönjük a receptet Baráth Rozáliának!

Exit mobile version