Túrós sós sütemény receptet hoztam, mert bizony néha vágyunk egy kis sós ízre is. Ráadásul ebben az a zseniális, hogy saját kedvünk szerint formázhatjuk és ízesíthetjük a tetejére kerülő sajt vagy magok ízlésünk szerinti kiválasztásával.
A túró lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, tehát az alapanyaga a tej. Készíthetünk belőle például körözöttet vagy rengeteg féle édes süteményt az egyszerű túrófánktól a kapros túrós lepényen át az epres túrótortáig.
Túrós sós sütemény receptje
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg tehéntúró,
- 20 dkg finomliszt,
- 20 dkg vaj,
- 1 mokkáskanál só,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 db tojás.
A tetejére:
- 10 dkg trappista vagy füstölt sajt reszelve,
- 1 teáskanál egész kömény,
- tetszés szerinti magok, pl. napraforgó mag, szezám mag, tökmag, mák, stb
Elkészítése
- a tojást villával, enyhén felverjük,
- a tészta többi hozzávalóit a felvert tojás felével összegyúrjuk,
- folpackba csomagolva fél órát hideg helyen pihentetjük,
- a megmaradt tojáshoz egy pici tejet teszünk,
- a pihenő idő letelte után a tésztát lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk,
- a tetejét lekenjük a tojásos tej keverékével,
- megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal, vagy az általunk választott magokkal, pl. napraforgó mag, szezám mag, tökmag, mák, stb
- tetszőleges formákkal kiszúrjuk,
- sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Erzsébetnek!