A túrógombóccal sokáig sehogy sem boldogultam. Vagy szétfőtt, vagy túl kemény lett. Mióta rátaláltam az egyszerűen elkészíthető és könnyű túrógombóc receptre, azóta nincs selejtes túrógombóc, mindig nagyon jól sikerül. A tavaszi időszakban duplaepres eperöntetet adok hozzá.
Könnyű túrógombóc receptje
Hozzávalók
- 1/2 kg túró
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje habbá verve
- 4 dkg vaj
- 4 kanál búzadara
- kis só
- vajon megpirított zsemlemorzsa a gombócok bevonásához (ezt mindig érzésre csinálom, így nem tudok mennyiséget mondani hozzá)
Könnyű túrógombóc elkészítése
- a túrót villával összetöröm,
- a tojásfehérjéket kemény habbá verem,
- az összes hozzávalót kézzel összedolgozom,
- 1/2 órára hűtőbe teszem,
- közben tetszés szerinti mennyiségű vajban megpirítom a zsemlemorzsát,
- ha lejárt a fél óra, a tésztából kézzel gombócokat formálok,
- sós, forró vízben kifőzöm,
- amint feljönnek a tetejére, azonnal kiveszem a vízből,
- beleforgatom a vajon a megpirított zsemlemorzsába.
Duplaepres, karamelles eperöntet elkészítése
- Az öntetet is érzésre készítem, nem tudok mennyiséget mondani.
- Egy lábosba cukrot teszek és ritka kevergetéssel hagyom, hogy világos barnára karamellizálódjon.
- Ekkor beleteszem az eper felét és egy fél citrom levét.
- Nagyon jól illik hozzá a citromfű is és a menta is, de ezek nélkül is finom.
- Nem kell megijedni attól, hogy a folyós karamell a hideg eper behelyezésekor megszilárdul. Ez csak átmeneti állapot, a meleg hatására ismét felolvad majd.
- Pár percig főzöm, majd beleteszem az eper másik felét.
- Ezzel már nem főzöm tovább. Ettől lesz duplaepres, hogy a gyümölcsök fele elfőtt, az utólag belerakott pedig a frissesség érzetét kelti.
- Tálalásnál megbolondíthatjuk egy-két menta vagy citromfű levéllel.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bármilyen gyümölcsöntettel finom, bármelyik gyümölcsből hasonlóan készítem. Télen többnyire porcukros tejföllel tálalom.
Jó étvágyat!
A dupla gyümölcsös öntet garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. A sokoldalúan hasznosítható öntet a gyümölcs szezonban kihagyhatatlan, főleg savanyú gyümölcsökből finom. Leggyakrabban fagyihoz, palacsintához, gombóchoz, sütihez vagy pohárkrémként tálalom. Szinte bármihez adhatjuk, akár egy egyszerű joghurtot vagy egy szimpla piskótát is feldobhatunk vele.
További gombóc receptek
Mák rajongóként nekem minden jöhet, ami mákos. A gyermekkori nagy kedvencek listáját azonban a mákos gombóc vezeti. Nem mákkal töltött gombóc, hanem az apró gombócokat kívülről borítja a jól olvadozó mák. Ebből is jó sok. Bácskai mákos gombócnak is hívják a kívül mákos, belül töltetlen apró gombócokat. Azt azért el kell ismerni, hogy nem egy fogyókúrás kaja és nem is egy látvány-bajnok, na de az íze! Már mutatom is kívül mákos mákos gombóc egyszerű receptjét.
Amikor megláttam Tímea receptjének nevét, háromszor el kellett olvasnom. Sült gombóc??? Akárhogy is néztem, igen az volt. A következő gondolatom az volt, hogy biztos elírás. De végig olvasva a receptet és az elkészítési útmutatót, rá kellett jönnöm, hogy bizony nem. Ez valóban sült gombóc, fahéjjal és finom csoki töltelékkel, ami ráadásul kelt tészta alapból készül.
A sárgabarack az egyik legfinomabb gyümölcsünk. A belőle készült lekvárnak, dzsemnek nincs párja. A vanília pudingos barackos csiga mellett a sárgabarackos gombóc a másik nyári kedvencünk, amit mindenképp szoktunk készíteni a zamatos sárgabarackból.