Site icon Balkonada

Tepertős pogácsa receptje

A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle. A tepetős pogácsa régen a szegények eledele volt, napjainkban pedig olyan drága a tepertő, hogy kevesen engedhetik meg maguknak. Biztos, ami biztos, olvasónknak hála elhoztam egy kitűnő receptet.

Tepertős pogácsa receptje

A tepertő vagy népiesen töpörtyű az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során a zsír mellett melléktermékként keletkezik. Nem más, mint az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült darabja, ami a sütést követően is még sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.

Hozzávalók

Tepertős pogácsa elkészítése

Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá.

Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!

További pogácsa receptek

Nagyanyáink elfeledett, majd jópár éve újra felfedezett növénye, a medvehagyma igen egészséges és nem mellesleg igen ízletes. Leggyakrabban pogácsa készül belőle. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!

A pogácsát nem lehet megunni. Rengeteg változatban, különböző összetevőkkel készülhet. Sok pogácsa receptet megosztottam már én is. Olvasómnak köszönhetően most a két sajtos, joghurtos pogácsa receptjét hoztam el, amelynek igazán különleges ízt ad a tésztába kerülő füstölt sajt.

Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.

Exit mobile version