A tepertős pogácsa mindig a gyermekkoromra emlékeztet. Falun nevelkedve természetes volt, hogy decemberben disznót vágtunk, hogy karácsonyra legyen hús a kocsonyához, legyen finom házi sonka húsvétra. Természetesen tepertőt is sütöttünk, ami frissen isteni finom volt, később pedig pogácsa és tepertőkrém is készült belőle. A tepetős pogácsa régen a szegények eledele volt, napjainkban pedig olyan drága a tepertő, hogy kevesen engedhetik meg maguknak. Biztos, ami biztos, olvasónknak hála elhoztam egy kitűnő receptet.
Tepertős pogácsa receptje
A tepertő vagy népiesen töpörtyű az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során a zsír mellett melléktermékként keletkezik. Nem más, mint az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült darabja, ami a sütést követően is még sok zsiradékot tartalmaz. Töpörtyű készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 15 dkg darált tepertő,
- 1 csomag élesztő,
- 2 db tojás sárgája,
- 2 dl tejföl,
- 1 kávés kanál só,
- egy felvert tojás a megkenéshez.
Tepertős pogácsa elkészítése
- a lisztben elmorzsoljuk a vajat,
- hozzáadjuk a sót, a 2 db tojássárgáját,
- beletesszük a tejfölben elkavart élesztőt (a tejfölben az élesztő gyorsan elfolyósodik),
- összeállítjuk a tésztát,
- pihentetés után a tésztát deszkán kinyújtjuk,
- a ledarált, puha tepertővel megkenjük a tésztát,
- ezután összehajtogatjuk, mint a rétest, (ettől lesz leveles a pogácsánk),
- újabb pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- felvert tojással megkenjük,
- késsel keresztirányban bekockázzuk a tésztát,
- pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,
- sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
- előmelegített sütőben 200° – on kb . 20-25 percig, pirosodásig sütjük.
Kívánok mindenkinek jó étvágyat hozzá.
Nagyon köszönjük Bagányné Irénnek a receptet!
További pogácsa receptek
Nagyanyáink elfeledett, majd jópár éve újra felfedezett növénye, a medvehagyma igen egészséges és nem mellesleg igen ízletes. Leggyakrabban pogácsa készül belőle. Bagányné Irén olvasónk medvehagymás vajaspogácsa receptje igen csak meghozta a kedvem a kipróbálásra!
A pogácsát nem lehet megunni. Rengeteg változatban, különböző összetevőkkel készülhet. Sok pogácsa receptet megosztottam már én is. Olvasómnak köszönhetően most a két sajtos, joghurtos pogácsa receptjét hoztam el, amelynek igazán különleges ízt ad a tésztába kerülő füstölt sajt.
Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.