A fánkok közül a hagyományos farsangi, a szép szalagos a legnépszerűbb és szerintem a legfinomabb is. Ahogy a neve is mutatja főleg tébúcsúztatóként, a farsangi időszakban készül. A sütőtökös fánk finom ízével viszont az ősz kedvence édessége lehet. Az egyszerű recept alapján, gyorsan elkészíthető, olajba sült édesség még azokat is meggyőzi, akik egyébként nem szeretik a sütőtököt.
Sütőtökös fánk receptje
Illésé Nagy Mária ajánlotta az őszi finomságot.
„Ha szeretitek a sütőtököt azért, ha idegenkedtek tőle: pláne készítsétek el! Gyönyörű színű, szalagos, lyukacsos, levegős belsejű. Könnyű, nem szívja magába az olajat és senki, de tényleg senki nem mondaná meg, hogy sütőtök van a tésztájában.
Persze, csak akkor tudjátok meg, ha kipróbáljátok….! 😉
Nem tévedés, nincs benne tojás!
Hozzávalók – kb. 25 darabhoz
- 45 dkg sült, pürésített sütőtök,
- 0,75 dl langyos víz,
- 3,75 dkg friss élesztő,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 55 – 60 dkg liszt (lehet benne kb 10 dkg-nyi rétesliszt),
- csipetnyi só,
- 6 dkg vaj, olvasztva, langyosan,
- fél – fél citrom és narancs reszelt héja,
- 1 teáskanál rumaroma (el is maradhat),
- olaj a sütéshez.
Sütőtökös fánk elkészítése
- az élesztőt cukros vízben felfuttatjuk,
- a sült sütőtököt héjából kikaparjuk,
- pürésítjük (botmixert használtam),
- a liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt,
- beletesszük a pürét, citrom, narancs héját, vaníliás cukrot, rumaromát, vajat,
- majd alaposan kidolgozzuk, dagasztjuk – akkor jó, ha elválik a tál falától, ha a megadott liszt mennyisége után is ragad, egy kevéset még tehetünk hozzá,
- letakarva duplájára kelesztjük,
- átgyúrjuk,
- lisztezett deszkán hüvelyujjnyi vastagra nyújtjuk,
- tetszőleges méretre szaggatjuk,
- olajat megmelegítjük, közepesen meleg legyen,
- a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütjük – Vigyázat! gyorsan sül, hamar pirul, érdemes a hőfokra figyelni,
- papírkéztörlőre szedjük ki.
Tetejét őrölt fahéjjal elkevert porcukorral hintettem meg, házi baracklekvárral fogyasztottuk 😋
Készítsétek el Ti is!
Jó sütögetést, jó étvágyat kívánok! 🙂
+1 dolog:
Családom tagjai nem eszik meg a sütőtököt 🙁 de,…..ezt a fánkot imádták, azt mondták, hogy sokkal ízletesebb, mint a sima fánk 🙂 nekem pedig ennyi bőven elég! 😊
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésé Nagy Máriának!
További fánk receptek
Van jó pár receptem, amit bármikor bátran bevethetek, ha hirtelen össze kell dobni valami kényeztető finomságot. Mondanom sem kell, hogy ezek mindegyike gyors, egyszerű és brutálisan finom. A könnyű túrófánk a toplista elején helyezkedik el. Még sosem okozott csalódást, a váratlan vendégek is mindig imádták. A tésztát pár perc alatt összekverjük, a fánkot forró olajban kisütjük és már kész is a könnyű tésztájú és nagyon finom túrófánk.
Farsang idején igen népszerű édesség a fánk, nem véletlen, hogy sok receptet mutattam már itt a blogon. Sőt, a legjobb fánkokból is készítettem már egy összefoglalót. Most egy igazán különlegeset mutatok, egy tipikus őszi fánk receptjét. Olvass tovább az almás-túrós fánk kukoricaliszttel receptjéért!
A zsíradékban sült édességek között előkelő helyet foglal el a fánk. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat. A farsangi időszak kedvenc édessége sokféle formában készíthető az ikonikus szalagos fánktól kezdve a legegyszerűbben összeállítható túrófánkig. Diétásan, sütőtökkel vagy akár édesburgonyával is készíthetjük. Összegyűjtottem, hogy melyek a legjobb fánk receptek.