A sütőben sült túrós palacsinta másik közismert neve bécsi palacsinta. Csupán pár tökéletes palacsinta kell, egy kis túró töltelék, és már mehet is sütőbe, majd az éhes szájakba.
A palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött finomság. A tészta ízesítése szerint édes vagy sós étel is lehet belőle. Európában az egyik legismertebb meleg tészta, de világszerte ismerik és fogyasztják különböző formában önmagában vagy más ételek körítéseként. Már a Római Birodalomban is ismerték. A palacsinta alaprecept ismeretében rengeteg ételt készíthetünk. Magyarországon a lekváros, kakaós, bodzás, Gundel, flódni és más édes változatok mellett a hortobágyi húsos palacsinta a legkedveletebb.
Sütőben sült túrós palacsinta
Turánné Szolnoki Valéria árulta el, hogy készül nála a sült túrós palacsinta.
„A szokásos módon palacsintákat sütök, majd megtöltöm a túrós töltelékkel.
Túrós töltelék:
500 g túrót áttörök. 2 tojást 3 evőkanál cukorral habosra kikeverek. Beleteszem az áttört túróba. Mazsolát, reszelt citrom héjat teszek bele, majd annyi tejfölt, hogy kenhető legyen.
Ezzel a krémmel töltöm a palacsintákat. Lerakom a jénai tepsibe, először hosszába, majd keresztbe. Aztán elkészített a tetejére az öntetet.
Öntet a tetejére:
Két tojást 2 kanál porcukorral jól kikeverek, belekeverek még 2 nagy pohár tejfölt. Néha még teszek egy kis plusz tejfölt.
A palacsintákat leöntöm ezzel az öntettel és mehet a sütőbe. Addig sütöm, hogy a teteje szép pirosas színt kapjon.”
Nagyon köszönjük a receptet Turánné Szolnoki Valériának!