Időnként jól esik a régen elfelejtett recepteket elővenni. A 80-as években a menzákon, sőt az éttermek étlapjain is rendszeres vendég volt a sertéstokány hentes módra. Aztán jól kiment a divatból, étteremben ritkán találkozunk vele, de otthon azért érdemes néha elkészíteni.
A tokány erdélyi eredetű. Különböző módon ízesített apró, vékony csíkokra vágott húsdarabok adják az alapját. Készíthető sertés-, marha-, vad- és baromfihúsból is. Három legnépszerűbb változata a borsos tokány, az erdélyi tokány és hentes módra készülő tokány. De borssal, gombával, füstölt szalonnával készítve, tejföllel ízesítve is mennyei.
Wolf Márta a hentestokányt ajánlotta figyelmünkbe. „Petrezselymes rizst készítettem mellé. Régi étel, régebben megtalálható volt az éttermek kínálatában.”
Sertéstokány hentes módra hozzávalói
- 80 dkg sertéslapocka vagy karaj,
- 1 üveg sűrített paradicsom,
- 14 dkg ecetes uborka,
- 25 dkg gépsonka,
- 15 dkg húsos füstölt szalonna,
- 1 dl étolaj,
- finomliszt,
- őrölt bors,
- só.
Sertéstokány hentes módra elkészítése
- a húst csíkokra vágjuk,
- sóval-borssal elkevert lisztbe forgatjuk,
- forró olajon hirtelen pirosra sütjük,
- felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje,
- megsózzuk,
- lefedve puhára főzzük,
- amíg készül a hús, felkockázzuk a szalonnát,
- az uborkát és a sonkát csíkokra vágjuk,
- kisütjük a szalonnát,
- kiszedjük az edényből,
- a szalonna zsír egy részén megpirítjuk a sonkát,
- belerakjuk az uborkát és a kisült szalonnát is,
- pár percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek,
- a szalonna zsír másik részéhez hozzáadjuk a paradicsompürét,
- gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg jó sötét színe nem lesz,
- megszórjuk 2 evőkanál liszttel,
- hozzáadjuk a megpuhult húst a levével együtt,
- rottyantunk rajta egyet,
- beleöntjük a sonkás-uborkás-szalonnás ragut,
- összeforraljuk,
- ha szükséges sóval, borssal ízesítjük.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!