A paradicsomszósz vagy paradicsommártás nagyon sokféleképpen készülhet. Szinte a világ minden részén ismerik, de mindenhol más ízesítéssel, más recept alapján készítik. Azt a változatot, amit mi magyarok kedvelünk, más országokban nem ismerik. A főtt vagy sült húsok mellé kitűnő fogás egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Paradicsomszósz, ahogy mi szeretjük
A paradicsomszósz megnevezés sokféle, elsősorban paradicsomból készült szószra utalhat. A világon leginkább a mexikói salsák és az olasz tésztaételek szószalapjaként ismert.
„A lányom és az én kedvencem a paradicsomszósz, bármilyen sült húshoz adhatjuk, vagy csak zsíros burgonyával fogyasztva is nagyon finom.”
Hozzávalók – 4 főre
- 500 ml paradicsomsűrítmény,
- 150 ml víz,
- 1 evőkanál étolaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 5 evőkanál cukor,
- 1 fej kis vöröshagyma,
- 100 gr zellergumó kb.
Elkészítése
- Előkészítjük az alapanyagokat, a hagymát és zellergumót megpucoljuk, a zellert apró csíkokra felvágjuk.
- Az olajra öntjük a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk.
- Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt.
- A dobozt kiöblítjük a vízzel és azt is hozzáadjuk a szószhoz.
- A szószba beletesszük a felszeletelt zellergumót, a vöröshagymát és a cukrot.
- Mi édesebben szeretjük, ezért ennyi a cukor mennyisége.
- Sót nem adok hozzá, mivel a sűrítmény már tartalmazza.
- 15 perc alatt a zellergumó és hagyma puhára fő benne és már lehet is tálalni.
Tipp: Házilag eltett paradicsomlével is készíthetjük. Azzal ugyanígy készül, de mivel az általában hígabb, azt nem kell vízzel hígítani.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!