Site icon Balkonada

Pacsni, a gyerekkori kedvenc péksütemény

Manapság az idősebb korosztály nosztalgiával gondol a pacsnira, a fiatalabbak pedig még a nevét sem hallották. Most itt az alkalom újra átélni a gyermekkori ízt vagy felfedezni egy elfelejtett péksüteményt, ugyanis itt a pacsni receptje.

Pacsni receptje

A pacsni egyesek szerint eredeti magyar péksütemény, míg mások olasz eredetűnek gondolják. Ez utóbbi vélekedés szerint az olasz pasztrána név rövidítéséből alakult ki a pacsni név. A hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt a kívül ropogós, belül puha vajas sütemény. Feledésbe azért került, mert gépi technológiával nem tudták megoldani a gyártását. Hagyományos kézi eljárással pedig nem gazdaságos az előállítása.

Wolf Márta olvasóm, a virágok és sütemények nagymestere gyakran készít retró péksüteményeket is. Elég csak a házi kenyerére, a zsúrkenyerére vagy az élesztő nélküli pogácsára gondolni. A receptekhez biztos forrása Limara péksége, ahol tényleg minden recept kitűnő. A pacsni receptjére is itt bukkant.

„Ma pacsni a délutáni süti… Régen árultak ilyet, gyerekkorom kedvence volt a vajas kifli mellett. Pont olyan ízű lesz ….”

Hozzávalók

Pacsni elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Limarának és Wolf Mártának!

Exit mobile version