A négy magvas keksz Sinka Erika olvasónk kedvenc reggeli csemegéje. Kenyér helyett ezt a sokkal egészségesebb, házilag kekszet fogyasztja vajjal, lekvárral, almával vagy joghurttal. Reggelire, vacsorára is kitűnő választás. Szépen becsomagolva akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő.
Négy magvas keksz házilag receptje
Hozzávalói
- 130 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 95 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 35 g búzakorpa,
- 170 g magok (lenmag, szezámmag, napraforgómag),
- 35 g darált mák,
- 1 teáskanál só, (esetleg bors, fokhagymapor, ha szeretnénk, hogy pikánsabb legyen!),
- 1 teáskanál sütőpor (elhagyható),
- 1 dl lenmagolaj (más olajjal is működik),
- 2 dl langyos víz.
Négy magvas keksz elkészítése
- a hozzávalókat a felsorolási sorrendben fakanállal vagy spatulával összekeverjük,
- jól összeállítjuk,
- minimum 1-2 órát állni hagyjuk folpackba csomagolva,
- nem kell hűtőbe tenni,
- akár egy éjszakát is pihenhet,
- 2 sütőpapír között jó vékonyra (kb. 3-5 mm-re) nyújtjuk,
- minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz,
- ha kocka formát akarunk, akkor a felkockázást a sütőlemezen is megtehetjük,
- ha unjuk a kocka formát vagy azt szeretnénk, hogy a gyerekek is szívesebben fogyasszák, akár formára is szaggathatjuk,
- mehet a sütőbe,
- légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük,
- ne süssük túl. akkor jó, amikor a széle már kezd megpirulni.
Nagyon köszönöm a receptet Sinka Erikának!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
További keksz recepetek
A kekszek hétköznapjaink apró megédesítői. Hosszan elállnak és egy-két darabot bekapva is rögtön szebbnek látunk mindent. Az egyben ropogós és omlós desszert tökéletes kiegészítő akár egy csésze
kávé, tea vagy forró csokoládé mellé is. Reményeim szerint legjobb édeskeksz receptek válogatásom a te tetszésed is elnyeri és kedvet kapsz meglepni a családot egy kis kényeztető keksszel.
A kávébab keksz nagyon mutatós édesség, nem mellesleg kekszhez méltóan nagyon tartós is. A tökéletes ízélmény érdekében külsejét csokoládé fedi. Nem csak a kinézete emlékeztet a kávéra, ízében is magában hordozza a fekete nedűt.
