A négy magvas keksz Sinka Erika olvasónk kedvenc reggeli csemegéje. Kenyér helyett ezt a sokkal egészségesebb, házilag kekszet fogyasztja vajjal, lekvárral, almával vagy joghurttal. Reggelire, vacsorára is kitűnő választás. Szépen becsomagolva akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő.
Négy magvas keksz házilag
Hozzávalói
- 130 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 95 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 35 g búzakorpa,
- 170 g magok (lenmag, szezámmag, napraforgómag),
- 35 g darált mák,
- 1 teáskanál só, (esetleg bors, fokhagymapor, ha szeretnénk, hogy pikánsabb legyen!),
- 1 teáskanál sütőpor (elhagyható),
- 1 dl lenmagolaj (más olajjal is működik),
- 2 dl langyos víz.
Négy magvas keksz elkészítése
- a hozzávalókat a felsorolási sorrendben fakanállal vagy spatulával összekeverjük,
- jól összeállítjuk,
- minimum 1-2 órát állni hagyjuk folpackba csomagolva,
- nem kell hűtőbe tenni,
- akár egy éjszakát is pihenhet,
- 2 sütőpapír között jó vékonyra (kb. 3-5 mm-re) nyújtjuk,
- minél vékonyabb, annál ropogósabb lesz,
- ha kocka formát akarunk, akkor a felkockázást a sütőlemezen is megtehetjük,
- ha unjuk a kocka formát vagy azt szeretnénk, hogy a gyerekek is szívesebben fogyasszák, akár formára is szaggathatjuk,
- mehet a sütőbe,
- légkeveréses sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük,
- ne süssük túl. akkor jó, amikor a széle már kezd megpirulni.
Nagyon köszönöm a receptet Sinka Erikának!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
További keksz recepetek
Legjobb édeskeksz receptek