A narancsos-citromos sütőtök dzsem igazi téli finomság. A pikáns dzsem kitűnő magában, vajas kenyérre, palacsintába, buktába vagy bármilyen más süteménybe. Elkészítése nem bonyolult, olvasónk el is árulja a hozzávalókat és a főzés mikéntjét.
Narancsos-citromos sütőtök dzsem
A sütőtök olyan fontos anyagokat tartalmaz, mint a kálcium, cink, mangán, réz, vas,foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-,B2-, B6-vitaminok és folsav.
A sütőtök élénksárga színét a bétakarotinnak köszönheti, ami a szervezeben A-vitaminná alakul át, ami nélkülönözhetetlen a szem egészségéhez és jót tesz a bűrünknek is, egészségesebbé, szebbé varázsolja. 100 gramm sütőtök a napi ajánlott A-vitamin több mint kétszeresét tartalmazza. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ez a két antioxidáns csökkentik a szürkehályog és az időskori makualdegeneráció kialakulásának esélyét.
Kiváló immunerősítő, emellett nagy segítségünkre van a szervezetünket megtámadó vírusok legyőzésében.
Hozzávalók
- 4 kg hosszúkás fajta sütőtök,
- 1,5 – 2 kg narancs,
- 3-4 citrom,
- őrölt fahéj,
- szegfűszeg,
- 1/2 kg 3:1 arányú befőzőcukor,
- citormsav
Narancsos-citromos sutőtök dzsem elkészítése
- a hosszúkás fajta sütőtököt vastagon lehámozzuk,
- kimagozzuk,
- diónyi kockákra vágjuk (Kb 3 kg lesz nettó.),
- a narancsokat és a citromokat jól megmossuk,
- a héjukat lesúroljuk,
- majd vékony csíkokra vágjuk,
- az egészet annyi vízbe tesszük, amennyi épp csak ellepi,
- hozzáteszünk némi őrölt fahéjat és szegfűszeget,
- lassan, gyakran megkeverve fedő alatt puhára főzzük,
- közben megtisztítjuk a narancsokat a fehérjétől,
- a gerezdeket letörölgetjük és úgy félidőben bele keverjük a sütőtökbe,
- a puhára főtt masszát ledaráljuk vagy összeturmixoljuk,
- felforraljuk,
- hozzáöntjük a citromok kifacsart levét,
- belekeverünk egy csomag (fél kiló) 3:1 feliratú befőzőcukrot,
- ha édesebbnek akarjuk, tehetünk bele még egy csomag befőzőcukrot is, de a tök is, a narancs is elég édes,
- kerülhet bele egy kiskanálnyi citromsav is,
- még egyszer felfőzzük, de épp csak buggyanásig, ez 2-3 perc,
- aztán rögtön mehet a forró vízzel átmelegített üvegekbe,
- letakarjuk, hogy lassan hűljön ki.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük a receptet!