Medvehagymás kocka receptet és fotót kaptunk Czirják Tímeától. A medvehagyma egészséges, fokhagyma ízű növény, ami csak kora tavasszal érhető el. Érdemes kihasználni ezt a rövid időszakot.
Medvehagymás kocka hozzávalói
- 55 dkg finomliszt,
- 3 dkg élesztő,
- 150 g natúr joghurt,
- 1,5 – 2 dl tej,
- 10 dkg zsír,
- 5 dkg margarin,
- 1 db tojás,
- 1 evőkanál tengeri só,
- 1 teáskanál kristálycukor,
- 10 dkg medvehagyma.
Tetejére:
- 10 dkg reszelt sajt,
- 1 db tojás.
Medvehagymás kocka elkészítése
- a medvehagymát alaposan mossuk meg,
- szárát vágjuk le, a leveleket vágjuk nagyobb darabokra,
- a finomliszthez adjuk hozzá a zsírt és a margarint,
- morzsoljuk bele az élesztőt,
- adjuk hozzá a többi hozzávalót is,
- a tejet óvatosan adagoljuk, általában elég az 1,5 dl, de a mennyisége a liszt minőségétől függ,
- gyurjuk össze kézzel vagy géppel a hozzávalókat, hogy egy lágyabb tésztánk legyen,
- tegyük egy lisztezett tálba, tetejét is lisztezzük meg,
- folpackkal takarjukmle és tegyük hűtőbe pihantatni egy éjszakára vagy 10-12 órára.
- a pihenési idő letelte után vegyük ki a hűtőből és hagyjuk egy kicsit kelni,
- lisztezett deszkán nyújtsuk ki,
- tekerjük fel úgy, mint a beiglit
- és ismét hagyjuk kelni meleg helyen,
- ha megkelt, nyújtsuk ki,
- kenjük le felvert egész tojással,
- szórjuk meg reszelt sajttal,
- majd vágjuk kb. 2*2 cm-es kockákra,
- sütőpapíros tepsire helyezbe ismét hagyjuk kelni meleg helyen, amíg a sütő előmelegszik,
- közepes sütőben aranybarnára sütjük.
Nagyon köszönjük receptet Czirják Tímeának!