Medvehagymás fűszervaj készült bazsalikommal olvasónknál, kihasználva a rövid medvehagyma szezont. Szuper ötlet, érdemes elkészíteni ezt a receptet is!
„Ötletadó…” – kezdte Illésné Nagy Mária az ajánlót. Aztán részletesen folytatta.
„A medvehagyma szezonja idején, – ami rövid, 4 – 6 hét csupán – sokféle finomságot készíthetünk ebből az igen kellemes ízű, gyönyörű zöld színű, tavaszt idéző fűszernövényből.
Nagyon jó ötletet találtam a tartósítására, későbbi felhasználására. Fűszervajat készítettem, ami akár 3 hónapig eltartható a hűtőben. Húsokhoz, halakhoz, köretek ízesítéséhez (pl. burgonyapürébe, tésztákhoz, levesekbe, stb..) kiváló, de akár hajtogatott pogácsába, kifli tésztájába is belekerülhet, és a felhasználásának még rengeteg módja, formája létezik…..
Csak kreatív fantázia szükségeltetik hozzá, no meg medvehagyma 😉
2 csokorral gazdagodva tértem haza és az egyikből ezt a finom fűszervajat készítettem.
Jó szívvel ajánlom, mert nagyon – nagyon finom… 😋
Medvehagymás fűszervaj bazsalikommal
Hozzávalók
- 1 nagy csokor medvehagyma, kb. 30 levélből álló,
- 2 – 3 tő friss bazsalikomlevél (nálam a nyáron termett, lefagyasztott, aprított levelek),
- 1/2 teáskanál só,
- 15 dkg vaj (puha).
Elkészítése
A megmosott medvehagymaleveleket papírkéztörlőn leszárítjuk. Éles késsel a csomóba fogott leveleket vékonyan felszeleteljük. A friss bazsalikomleveleket kisebb darabokra vágjuk.
A vajhoz adjuk a felvágott leveleket (nem sok!)
sózzuk és alaposan elkeverjük. Folpack közepére egy csíkban felhalmozzuk és feltekerjük, tetszőleges vastagságú rudat formálunk belőle. Mélyhűtőbe tesszük.
Ha szeretnénk felhasználni, készítés után legalább 1 órán át fagyasszuk.
Ezután már szépen szeletelhető.
Mennyei 1 – 1 karika fűszervaj a húsokhoz, a grillezett húsokhoz, zöldségekhez pedig szinte „elengedhetetlen” ízfokozó! 😀
Szerezzétek be, készítsétek el Ti is!
Most van a szezonja, érdemes bespájzolni belőle 😉
+ tipp: aki szereti, a frissen elkészített fűszervajat kenyérre is kenheti, bazsalikom nélkül is készíthető.
Fagyasztáskor célszerű több réteg nylon zacskóba is csomagolni, hogy ne járja át a hűtőt az „illata”.
forrás: Alexa Christi (Nem vagyok mesterszakács) oldalán találtam az ötletet, köszönöm!”
Nagyon köszönjük Illésné Nagy Máriának a receptet!