A medvehagyma krémleves igazi tavaszi íz. Pont olyan üde és friss, amilyenre a szervezetünk ki van éhezve a hosszú téli napok után. Olvasónk receptjét igazán érdemes kipróbálni.
Medvehagyma krémleves receptje
A medvehagymát napjaink slágernövényének is hívhatjuk. Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Több gyógyhatása mellett többek közt enyhíti a fejfájást és a szédülést is.
A virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is használható. Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.
Hozzávalók
- 2 csokor medvehagyma,
- 2 nagyobb burgonya,
- 1 fej vöröshagyma,
- ízlés szerint só,
- 3 liter víz,
- 2 db erőleves kocka,
- 2 evőkanál liszt,
- 250 ml tej,
- 1 evőkanál vaj.
Feltét:
4 szelet kenyér felkockázva, megpirítva
Medvehagyma krámleves elkészítése
- a medvehagymát alaposan megmossuk és felvágjuk,
- a vöröshagymát felaprítjuk,
- a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk,
- a vajat megolvasztjuk,
- beletesszük a vöröshagymát,
- kicsit átkeverjük,
- majd hozzáadjuk a medvehagymát,
- felöntjük a vízzel,
- hozzáadjuk a leveskockát (ha szükséges akkor sózzuk, de vegyük figyelembe, hogy a leveskocka sós),
- beletesszük a feldarabolt burgonyát,
- majd lefedve 20 percig főzzük,
- botmixerrel pürésítjük,
- majd hozzáadjuk a liszttel elkevert tejet,
- a kenyeret felkockázzuk és sütőben megpirítjuk,
- az elkészült levesre teszünk belőle és azzal tálaljuk.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Újvári Veronikának!
További hasonló ételek receptek
A fokhagymakrémleves nekem is nagy kedvencem. A nagymamám sokat főzött nekem gyerekkoromban. Egyrészt mert szerettem, másrészt mert gyorsan elkészült és olcsó volt. Most olvasónk árulja el, hogy készül náluk.
Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.