A majonézes burgonyasaláta egy szuper köret, ami halakhoz, húsokhoz, de még vegetáriánus ételekhez is nagyon jól illik. Hidegen fogyasztjuk, még jót is tesz neki, ha előbb elkészítjük és van idő arra, hogy összeérjenek az ízek.
Majonézes burgonyasaláta
A karácsonyi menühöz tökéletes…
Akár sült csirkéhez, önállóan akár pirítóssal fogyasztva….. bármilyen sült, főtt hús vagy rántott hal, gomba, hús mellé, rántott, bundázott zöldségek mellé is ajánlom ezt a finom krumplisalátát😉
Hozzávalók
- 10-12 db közepes méretű burgonya,
- 3 nagy fej lila hagyma,
- 6 db tojás,
- őrölt bors,
- lehet bele csíkokra vágott sonkát vagy bármilyen felvágottat, virslit is tenni, de el is maradhat.
Majonézhez:
- 1 db tojás sárgája,
- 1 dl olaj,
- 1 kávéskanál mustár.
Tartármártáshoz:
- a kész majonéz,
- 3 dl tejföl,
- porcukor,
- citromlé,
- mustár,
- pici só.
Elkészítése
- Először a burgonyákat alapos mosás után, héjastól megfőzzük, a tojásokat is keményre főzzük.
- A míg ezek főnek illetve hűlnek, elkészítjük a majonézt.
- 1 db tojás sárgáját mélyebb keverőtálba tesszük, hozzáadunk 1 kávéskanál mustárt, majd habverővel folyamatosan keverve! hozzácsorgatjuk az olajat. Addig keverjük, amíg masszává össze nem áll. (lehet kész majonézt használni, 1 dl-t).
- Az elkészült majonézhez, a tejfölt, 1 teáskanál mustárt, pici sót, 1 evőkanál porcukrot és 1 teáskanálnyi citromlevet adunk, elkeverjük, megkóstoljuk, bármiből még tehetünk bele a hozzávalók közül, ízlés dolga.
- Ezután 2-3 evőkanál vízzel higítunk az állagán, egy mély tálba öntjük.
- A kihűlt burgonyákat megtisztítjuk, karikára vágjuk, a főtt tojásokat ugyanúgy, a lila hagymát felkarikázzuk, kicsit megsózzuk és állni hagyjuk pár percig.
- Majd minden feldarabolt hozzávalót belekeverünk a tartármártásba. Óvatosan átforgatjuk, borsot őrölünk rá, ha szeretnénk adhatunk hozzá sonkát is.
- Lehet tojás nélkül is készíteni. Sokkal finomabb, ha hagyjuk néhány órán át a hűtőben pihenni, mert az ízek összeérnek és sokkal ízletesebb lesz.
Nagyon-nagyon finom! Készítsétek el!
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂 🥔🥚🧅🎄❄️☃️
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
Tipp: Saját tapasztalatom, hogy nagyon jól illik bele az alma is. Egy-két megmosott almát szoktam héjastól apró kockákra vágni és belekeverni.
Schmidt Gáborné tippje: „Én minden évben elkészítem, de egy picit másképp. A héjaban főtt krumplikat felkarikázom, hozzáadom a szeletelt lila hagymát, majd felöntöm egy ecettel, cukorral sóval, pici fehér borssal ízesített lével. Így hagyom egy éjszakát állni. Másnap leöntöm a levet róla és hozzákeverem a recept szerinti majonézes mártást. Sokkal ízletesebb lesz, ha előtte áll az ecetes salátalében.”