A kovászos uborka leves a leghűsítőbb nyári leves, amit valaha is ettem. Egy forró nyári napon a Pannonhalmi Apátság éttermében kóstoltam először jó pár éve. Nagyon üdítő volt a kánikulában a finom, savanykás, jól lehűtött leves. Azóta rendszeresen készítem. Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Már mutatom is az egyszerű receptet.
Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Természetesen házilag készített kovászos uborkát használtam, amit krumplival készítettem.
Kovászos uborka leves receptje
Hozzávalók
- 8-9 nagyobb darab kovászos uborka,
- 5 dl kovászos uborkalé,
- 3 dl víz,
- 5 dl natúr joghurt, (legjobb a görög, mert az krémesebb),
- 1 gerezd fokhagyma,
- füstölt, főtt császárszalonna vagy kolbász, (el is maradhat)
- kevés zsír,
- olívaolaj,
- só,
- bors ízlés szerint,
- kapor, menta, egyéb zöldfűszer ízlés szerint
Kovászos uborka leves elkészítése
- kovászos uborkát egy kivételével apró kockára vágjuk
- hozzáadjuk a levét,
- a hideg vizet,
- a lereszelt fokhagymát,
- a joghurtot,
- robotgéppel vagy botmixerrel simára turmixoljuk,
- a megmaradt uborkát is feldaraboljuk és beletesszük (ez el is maradhat, de én szeretem, ha van mit rágni a levesben),
- kerülhet bele bors és só is, ha szükségét érezzük,
- néhány órára hűtőbe rakjuk,
- tálalás előtt szép pirosra sütjük a szalonnát (kell alá zsír, hogy szép színesre süljön),
- papírtörlőn leitatjuk a szalonnáról a zsírt,
- a szalonna pörcöt belerakjuk a levesbe,
- kis olívaolajat öntünk rá,
- friss zöldfűszerekkel megszórjuk, feldíszítjük.
Tipp: jól illik hozzá a fokhagymás pirítós. A pirított szalonna helyett kolbász chipsszel is megbolondíthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!