Site icon Balkonada

Kovászos uborka krumplival érlelve

A kovászos uborka a nyár egyik legnagyobb találmánya. A hűsítő savanyúság egyszerűen, pár nap alatt elkészíthető. Lehűtve a legfinomabb, a forró nyári napokon nagyon jól lehűti a szervezetet. A kovászos uborka sok vitamint tartalmaz, a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással. Kenyérrel is készíthetjük, de egyre kedveltebb a kovászos uborka krumplival való érlelése. A burgonyával készülő savanyúság nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk már évek óta így készül. Már mutatom is a krumplival készülő elronthatatlan kovászos uborka receptjét.

Kovászos uborka

A kovászos uborka az uborka tejsavas erjesztésével előállított savanyúság. A megtisztított uborkák sós vízbe helyezésével és kenyér vagy burgonya hozzáadásával 25-30 °C feletti hőmérsékleten indul meg az erjedés. Sokan úgy tartják, hogy a kovászos uborka éréséhez napfényre is szükség van, de ez tévhit. Megfelelő hőmérsékleten az árnyékban is beérik.

Ízesítésként leggyakrabban friss kaprot, fekete borsot és fokhagymát hazsnálnak. További opcionális fűszerek lehetnek: torma, csombor, erős paprika, zellerszár, koriandermag, mustármag.

Az erjesztéssel az uborkában hasznos baktériumok fejlődnek ki. A tejsav a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással van. A kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint tartalmaz.

Régen mindig kenyérrel készítettük a kovászos uborkát. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy kenyér nélkül is elindítható a kovászosodás. Már pedig a svábok mindig is kenyér nélkül, burgonyával készítették a nyári hűsítő finomságot.

A kovászos uborka burgonyával érlelt változatának híve Balogh Dezsőné olvasónk is. Ő árulja el, szerinte hogy készül a tökéletes kovászos uborka. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert lehűtve nagyon jó hűsítő nyári kiegészítője a húsos ételeknek és levest vagy tésztasalátát is készíthetünk belőle.

Burgonyával érlelt kovászos uborka hozzávalói

Kovászos uborka krumplival elkészítése

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Kovászos uborka télire: +2 Tipp a kovászos uborka tartósításához

Nagyon finom, hűsítő levest is készíthetünk belőle.

Dunai Margittól: „Télire is szuperül eláll. Mikor letisztult leöntöm, egy lábasban felfőzöm. Igaz vastag hab van a tetején. 2-3 perc főzés után leszedem, kihűtöm. Az uborkát zárható üvegbe teszem. A kaprot, a fokhagymát és a krumplit kidobom. Ráöntöm a kihűlt levet, lezárom és mehet a helyére.”

Szatmári Ildikótól: „Amikor úgy érzem, hogy még max. 1 nap és kész van akkor kiszedem az üvegből, a kaprot és a krumplit kidobom. A levet felforralom és teszek bele egy kis szalicilt. A kimosott üvegbe vagy kisebbekbe visszarakom az uborkát és a fokhagymát, ráöntöm az alig langyosra hűlt lét és lezárom. Mehet a kamrába. Ennyi.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a tanácsokat!

Exit mobile version