Igazi retró és ugyanakkor megunhatatlan sütemény a könnyű piskótatekercs, ami házi baracklekvárral töltve a lefinomabb. A 4 tojásból sütött hagyományos piskóta tésztáját még melegen feltekerjük, hogy felszeletelésnél magkapjuk a csigaformát. A recept egyszerű és gyors, az elkészült sütemény pedig fennséges. Kell ennél több?
Könnyű piskótatekercs házi lekvárral receptje
A piskóta az egyik leggyakrabban használt sütemény alap. Aprósüteméynekhez és tortákhoz is gyakran készítsük, lekvár, gyümölcs épp úgy illik hozzá, mint bármilyen vajas krém. Ha van egy jó repectünk, akkor gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók – 30 * 40 cm-es tepsihez
- 20 dkg finomliszt,
- 20 dkg cukor,
- 4 db tojás,
- egy csipet só,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 10 evőkanál víz,
- 8-10 evőkanál sárgabaracklekvár, legjobb a házi baracklekvár
Tetejére:
- porcukor, de ez el is maradhat
Lekváros piskótatekercs elkészítése
- A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk.
- A sárgáját, a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet és a vizet egy tában csomómentesre keverjük. Jó sűrű masszát kell kapnunk.
- A tojásfehérjét és egy csipet sóval jó kemény habbá verjünk.
- A tojásfehérjét egy fakanál segítségével óvatosan a sűrű masszához keverjük.
- A tepsit kibéleljük zsírpapírral, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Közben ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a tészta.
- Megvárjuk, míg hűl egy kicsit,
- rákenjük a lekvárt és jó szorosan feltekerjük,
- jót tesz neki, ha pár órát még pihen.
- A tetejét megszórhatjuk porcukorral.
Tipp: A piskótatekercset a lekvár helyett bármilyen vaníliás vagy gyümölcsös krémmel is megtölthetjük, legjobb talán a csokis, vagy kávés krémmel tölteni. De így készül az epres piskótatekercs is.
Nagyon köszönjük a kiváló receptet Bedi Istvánnénak!
Tanácsok piskóta sütéséhez
Egy bevált piskóta recept mindenkor jól jön, vendégvárás vagy családi ünnepek előtt különösen. Illésné Nagy Mária receptjeiben sosem kell csalódni, biztos vagyok benne, hogy az általa leírt piskóta recept is sokaknak kedvére lesz.
Sokan vizes piskóta néven ismerik az elronthatatlan piskóta receptjét. Kordics-Ujvári Veronika – aki megosztja velünk, hogy készíti – egyszerűen csak „valami”-nek hívja.
Csodás találmány a piskóta. Akár tortaformába sütjük, akár vékony lapra a feltekeréshez, számos süteményt készíthetünk belőle. Elég csupán a krémet megváltoztatni és már is egész más édességet kapunk. Wolf Márta elárulja, hogy készül a klasszikus, mindig magasra növő, tökéletes piskóta, amit még az anyukájától tanult.