Ha gyerekkoromban beteg voltam, két ételt biztos készített anyukám. Húslevest és madártejet. A húsleves leginkább csirkehúsból készült, mert a csirkék kéznél voltak, ott rohangáltak a hátsó udvarban. A madártejhez pedig adott volt a tojás, tej pedig mindig kapható volt a tejcsarnokban, ahova a gazdák bevitték a felesleget. A klasszikus madártej azóta is nagy kedvencem. Nyáron, jól lehűtve igazi hűsítő finomság.
Klasszikus madártej receptje
A madártej francia eredetű desszert, mely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.
Hozzávalók
- 4 db tojásfehérje,
- 1 csipet só,
- 2 evőkanál porcukor,
- 800 ml tej,
- 1 db vaníliarúd,
- 4 db tojássárgája,
- 70 g cukor,
- 1 csipet só.
Madártej elkészítése
- a tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni,
- majd hozzáadjuk a két evőkanál porcukrot,
- teljesen keményre verjük,
- a 800 ml tejhez hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait,
- felforraljuk,
- kanállal a tojáshabból galuskákat szaggatunk,
- a galuskákat beletesszük a tejbe,
- 2-3 percig főzzük,
- majd óvatosan fordítsuk meg,
- újabb 2-3 percnyi főzés után kiszedjük egy üres tálba,
- a tojássárgákat egy csipet sóval és a 70 g cukorral jó habosra keverjük,
- öntsük hozzá egy keveset a langyos tejből,
- azonnal keverjük simára,
- adjuk hozzá a maradék tejet,
- alaposan keverjük el,
- visszaöntjük az egészet az edénybe,
- alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűsödésig,
- hagyjuk kihűlni,
- tegyük a tetejére a galuskákat,
- hűtőben 2-3 óra alatt összeérnek az ízek.
Nagyon köszönöm a fotót Zombori Évának!
Tipp: Ha a hab készítést túl macerásnak találjuk, mikrohullámú sütőben is elkészíthetjük. Bár az íze nem lesz pont olyan, de gyors és biztos megoldás, így garantáltan nem esik össze a hab. Egy lapos tányérra halmozzunk nagyobb gombócokat a felvert tojásfehérjéből és egy percig mikrózzuk.
Vaníliasodós receptek
A vaníliasodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Nagyon finom aranygaluskához, rétesekhez vagy piskótákhoz is. Már is mutatom a vaníliasodó receptjét.
Az aranygaluska vaníliasodóval nagy családi kedvencünk. Nem épp egy fogyókúrás étel, sőt. A dióval megszórt kelt tészta és a főzött vaníliasodó igen jól harmonizál egymással. A sodót természetesen nem pudingból készítjük, mert úgy talán egyszerűbb, de az íze meg sem közelíti, a főzött vaníliamártásét. Íme a fenséges étel receptje!