Kávébab keksz nagyon mutatós édesség, nem mellesleg kekszhez méltóan nagyon tartós is. A tökéletes ízélmény érdekében külsejét csokoládé fedi. Nem csak a kinézete emlékeztet a kávéra, ízében is magában hordozza a fekete nedűt.
Kávébab keksz
Imádom a kávés édességeket. A sütés nélküliek közül a hamis tiramisu a kedvencem. A sütéssel készülők közül pedig a túrós-kávés szelet és a kapucíner szelet.
A kávébab keksz hamar elkészül, hisz az összeállítása és sütése csupán 30 percet vesz igénybe. Ha beleszámoljuk az egy óra pihenőidőt, akkor sem túl vészes.
Hozzávalók – kb.56 darabhoz
- 200 g vaj (szoba hőmérsékletű),
- 150 g kristálycukor,
- 1 db tojás,
- 20 g instant kávé.
- 350 g finomliszt,
- 200 g csokoládé (ízlés szerint ét-, fehér vagy tejcsokoládé).
Elkészítés
- Egy tálban elkeverjük a vajat a cukorral amíg homogén masszává nem válik.
- Ezután adjuk hozzá a tojást és keverjük tovább.
- Adjuk hozzá az instant kávét és a lisztet.
- Óvatosan gyúrjuk össze, mert nagyon omlós puha.
- Dió méretű golyókat formáljunk és tegyük egy tálcára őket.
- Egy hurkapálcika segítségével középen nyomjunk bele egy mintát jó mélyen, mintha el akarnánk vágni, de mégse. Csak akkor marad meg sütés után is a formája, ha elég mély a vágás.
- Ha ezzel elkészültünk, akkor tegyük egy órára a hűtőbe pihenni.
- Előmelegített sütőben 180 C fokon, kb. 12 perc alatt készre sütjük őket.
- Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amikor kihűlt akkor vonjuk be az ízlés szerinti olvasztott csokoládéval a tetejét és hagyjuk dermedni.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!