Site icon Balkonada

Ízletes lekvár japánbirsből

Régóta van japánbirs a kertünkben. Nagyon szeretem tavasszal a rózsaszín virágait, ősszel pedig jól mutatnak rajta a termések. Sokáig nem tudtam, hogy fogyasztható is. Utána olvastam az interneten és kiderült, milyen nagy a vitamintartalma. Aztán rábukkantam egy szuper receptre, azóta minden évben kötelezően készül jó pár üveg lekvár japánbirsből!

Tavaly aztán ki is próbáltam, kitűnő kompót lett belőle. Az idén rengeteg termés volt rajta, így lekvárt főztem belőle. Nagyon finom lett.

Japánbirs vitamintartalma

A japánbirs csakúgy, mint a „rendes” birsalma és körte, nyersen ehetetlen: kemény, keserű és savanyú. Főzve viszont isteni. Kicsivel több cukrot igényel, mert fanyarabb és savanyúbb rokonainál, de kár kidobni.

A japánbirs aminosavakban és antioxidánsokban gazdag rostos gyümölcs. A citromét meghaladó a C-vitamin tartalma. Pektin tartalma miatt magas tápértékű, fruktóz, glükóz és szorbit tartalma is jelentős. Leve hatékony a bakteriális fertőzés okozta hasmenés ellen, gyulladást gátló, fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással bír. Csökkenti a vércukorszintet és zsírégető hatása is jelentős.

Lekvár japánbirsből

A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.

Exit mobile version