Site icon Balkonada

Húsvéti kaktusz gondozása, virágoztatása

A húsvéti kaktusz (Rhipsalidopsis gaertneri vagy Hatiora gaertneri) nem csupán abban különbözik a karácsonyi kaktusztól, hogy más ünnepen nyílik. Az igazság az, hogy a két növény sokban hasonlít egymásra, mégis különböző növényekről van szó. A folytatásban megmondom, hogy különböztethető meg egymástól a kétféle kaktusz, valamint a húsvéti kaktusz gondozásához és adok néhány tanácsot.

Húsvéti kaktusz

Mi a különbség a húsvéti és a karácsonyi kaktusz között?

A húsvéti és karácsonyi kaktusz elnevezés nem egy marketing fogás és nem is a virágkereskedelem legnagyobb átveréseinek egyike. Mindkét növény a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen gazdag színvilágban elérhető.

Karácsonyi kaktusz

Gondozásuk is hasonló, leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással tehetjük tönkre. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. A többi pozsgás növényhez hasonlóan húsos leveleikben tárolni képesek a nedvességet, ezért mérsékelt öntözést igényelnek és a túl sok vízzel könnyen tönkre tehetjük. Az ünnepek elnevezéséből álló előtagot a nevükben az eltérő virágzási idejükről kapták.

A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, ezzel ellentétben a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk. A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak, míg a tavasszal nyílónak csillag alakú virágai és gömbölyű levelei vannak.

Húsvéti kaktusz származása, jellemzése

A Rhipsalidopsis gaertneri, a Schlumbergera gaertneri és a Hatiora gaertneri névvel ugyanazt a kaktusz fajtát illetik. Rhipsalideae törzsbe tartozik a Cactaceae Cactoideae alcsaládon belül, egy epifita kaktuszfaj Az északi félteke angol nyelvű országaiban húsvéti kaktuszként vagy pünkösdi kaktuszként ismerik.

Brazília délkeleti részén, Paranában és Santa Catarinában, szubtrópusi esőerdőkben, 350–1300 m magasságban nő fákon (epifita) vagy ritkábban sziklákon (litofita).

Ugyan a leveles kaktuszok közé sorolják, nincsenek valódi levelei. Zöld részei valójában csüngő hajtások. A növény előbb felfelé törekszik, majd ha a hajtások elérnek egy bizonyos magasságot, lehajlanak.

Tavasszal nyíló virágai harang alakúak, fehér, rózsaszín- vörös árnyalatúak. Megfelelő gondozás mellett és 5-6 hétig is örülhetünk virágzásának.

Húsvéti kaktusz igényei és gondozása

Fényigény

Világos helyen tartsuk, védve a közvetlen napsütéstől

Hőigény

Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-os helyet biztosítsunk számára

Vízigény

Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött vízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbó megjelenése után sok vizet igényel, de a pangó víztől ekkor is óvni kell

Páratartalom

Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre

Húsvéti kaktusz szaporítása

Hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk. Az elvirágzás után, májusban 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökeresedés.

Betegségei, kártevői

Nem jellemző, hogy betegség vagy kártevő megtámadná. A levelek fonnyadása többnyire a túlöntüzés következménye.

Bevált olvasói gondozási tippek a húsvéti kaktuszhoz

A Rhipsalidopsis virágoztatása pont olyan nehéz vagy könnyű, mint a karácsonyi kaktuszé. Annak, aki ismeri a titkot egyáltalán nem nehéz. A bejegyzésben az olvasónk hasznos tanácsokkal segít, hogy a tavaszi szépség évről évre virágba boruljon.

Exit mobile version