Site icon Balkonada

Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilag

Az élelmiszer üzletekben kapható agyon sózott és kemikáliákkal tartósított ételízesítők helyett jó alternatíva lehet a saját magunk által készített egészségesebb változat. A hónapokig elálló ételízesítő házilag is egyszerűen elkészíthető. Különösen jó megoldás, ha zöldségeket saját magunk termeltük meg a kertben vegyszermentesen. A saját készítésű ételízesítő olcsóbb és egészségesebb is.

Ételízesítő házilag – recept az egészséges ízesítőhöz

Az ételízesítőket szokás vegeta és delikát névvel illetni. Ezek azonban márka nevek, így nem szerencsés a használatuk. Tudom, hogy úgy jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.

Az alábbi recept amolyan alapként szolgálhat, amit kedvünkre és ízlésünknek megfelelően más zöldségekkel is kiegészíthetünk. A bolti változatokkal szemben meg van az az óriási előnye, hogy semmiféle ízfokozót nem tartalmaz. A saját kertben termelt zöldségekkel ráadásul a vegyszermentességet is biztosíthatjuk.

Tartósításához nem használunk semmiféle adalékanyagot, az kizárólag az elkészítési eljárásnak (hőkezelés) és a hozzáadott só konzerváló hatásának köszönhető.

Hónapokig elálló ételízesítő hozzávalói

Elkészítése

Hónapokig eláll és sokoldalúan felhasználható levesek, főzelékek, főtt ételek ízesítésére.

Jó étvágyat!

Házi vegeta – tartósítószer nélküli ételízesítő receptje

Exit mobile version