A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam „k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.
Az Unicum rövid története
A Zwack család 1790 óta őrzi az Unicum pontos receptjének titkát és készítésének módját. Az összes összetevő miben létét és teljes előállítási folyamatot senki nem ismeri. A titkos recept egyetlen másolata a Pannonhalmi Apátságnál van letétbe helyezve.
Annyit azonban tudni lehet, hogy az Unicumhoz használt több mint 40-féle gyógy- és fűszernövény 5 kontinensről származik és a mai napig kézzel mérik ki ezeket a különleges alapanyagokat.
De nézzük, hogy készül az unikum házilag!
Házi unikum receptje
Hozzávalók
- zsálya,
- kakukkfű,
- keskenylevelű útifű,
- rozmaring,
- citromfű,
- menta,
- biocitrom összevágva, héjastól,
- erdélyi áfonya levele,
- 3 liter alkohol vodka, gyümölcspálinka,
- 1 bögre barna cukor,
- 1 bögre víz.
Házi unikum elkészítése
- alkohol beleöntöm egy nagy üvegbe,
- beleraktam a kicsit megtépett gyógynövényeket, annyit, hogy a vodka ellepje, jó sokat.
- napos ablakban kb. 2 hétig érleltem,
- szép sötet színe lesz,
- ezután leszűrjük,
- 1 bögre barna cukrot megpirítunk,
- ráöntünk 1 bögre vizet,
- amikor elolvadt, ráöntjük a gyógynövényes alkoholra,
- majd üvegekbe töltjük.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Pinter Rosa-nak!