Site icon Balkonada

Hagyományos lángos egyszerűen receptje krumplival

Hagyományos lángos receptet hoztam, azt a megunhatatlant. A kívül ropogós, belül puha klasszikus lángos otthon is egyszerűen elkészíthető, nem kell a piacra vagy a strandra vagy piacra menni, ha épp megkívánjuk. Egy kis krumpli hozzáadásával lesz tökéletes. Nincs kész öt perc alatt, mert a krumplinak hűlni, a tésztának pedig kelni kell. A házilag készült krumplis lángos ugyanúgy bármivel felturbózható, tehetünk rá fokhagymát, sajtot, tejfölt vagy épp amit megkívánunk. Elfogyasztása garantáltan sokkal rövidebb ideig tart, mint az elkészítése.

Hagyományos krumplis lángos receptje

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.

A lángost leginkább piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken és gyorsbüfékben árulják. Ezért is terjedt el a strandos lángos vagy a piacos lángos megnevezés. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos. Békéscsaba környékén a juhtúrós a legnépszerűbb.

Hagyományos lángos hozzávalói

Házi lángos elkészítése

Jó étvágyat!

További lángos receptek

Amikor megláttam a krumplilángos, azaz a laska fotóját, palacsintának néztem. Aztán elolvastam Veronika ajánlását és egyértelmű lett, hogy ez az a finomság, amiről apukám olyan sokat áradozott. Náluk is a platnin készült és sose felejtette el a gyermekkori ízt. A krumplilángos receptje a régi, de sparhelt híján serpenyőben is készíthető.

A fesztiválok, vásárok kedvenc magyaros étele a kenyérlángos házilag is elkészíthető. Van aki parasztlángosként ismeri, de a langalló, a töki pompos is pont ugyanezt a laktató és finom ételt takarja. A hagyományos, zsírban sült strandos lángoshoz semmi köze. Már is mutatom a kenyérlángos receptjét.

A nemeskeresztúri lángos recepjéről azt állítja az olvasónk, hogy csak is úgy lesz tökéletes lángos belőle, ha mindent a leírtak szerint hajtunk végig. Hát tegyük azt!

Exit mobile version