Site icon Balkonada

Gyökérkenyér receptje – pont olyan, mint a Lidl üzletekben

A Lidlis ropogós gyökérkenyér, azaz az olasz ciabatta receptje és elkészítése igazán egyszerű. Gyorsan és olcsón összeállítható és pont olyan finom, mint a Lidl  üzletekben kapható. Bár egyesek szerint azt túl is szárnyalja. 10-12 órát kell hagyni keleszteni, így ha este bekeverjük, reggel frissen sült ciabattával kényeztethetjük a családot. A kenyérsütés azontúl, hogy pontosan tudjuk, mi van a kenyerünkben, kifejezetten terápiás, meditatív tevékenység, amely kisimítja a lelkünk gyűrődéseit.

Mi a ciabatta, azaz a gyökérkenyér?

ciabatta vagy magyarul gyökérkenyér olasz péksütemény, fehér kenyér, amely akár magában, üresen fogyasztva is tökéletes ízélményt nyújt. A ciabatta szó jelentése papucs, nevét a kenyér hosszúkás, papucsra emlékeztető formája miatt kapta. Önmagába, vajjal, lekvárral is tökéletes, de jó szendvics alapanyag is.

A ciabatta búzalisztből, vízből, olívaolajból, élesztőből és sóból készül. 1982-ben Arnaldo Cavallari pék készítette először, hogy olasz alternatívát nyújtson az egyre népszerűbb francia baguette-re. A ciabatta alakja széles, lapos és hosszúkás.

A hagyományos kenyérrel ellentétben a gyökérkenyeret nem kell dagasztani és a tésztája is ragacsosabb lesz. A dagasztás hiánya miatt sokkal több kelesztési időre van szüksége, amit be kell tartani. A jó ciabatta héja ropogós, belseje levegős, lyukacsos, puha.

Az olaszok a paninit, ami egy pirított szendvicsfajta, gyakran készítik ciabatta kenyérből.

A ciabattába jól illik a zöldfűszer vagy az olívabogyó is.

Gyökérkenyér (ciabatta) receptje Lidl módra

Hajnalok hajnalán készült, tűzforrón vihette a munkába a férjem.. 😄 Első gyökér kenyér próbálkozásom. 🙂 – mutatta be a gyökérkenyerét Czirják Tímea.

Magam is imádom a gyökérkenyeret, amit a Lidl-ben ciabatta néven árulnak és hagyományos változata mellett olivával gazdagítva is elérhető.

Gyökérkenyér hozzávalói

Ciabatta elkészítése

Tipp: Az olívabogyós változathoz 10 – 12 szem olívabogyót aprítsunk fel és tegyük a tésztába az összeállításakor.

Nagyon köszönjük a receptet Czirják Tímeának!

További péksütemény receptek

A frissen sütött, gőzölgő péksüteménynek nincs párja. Egy kifli vagy zsemle elkészítése semmivel sem bonyolultabb, mint egy süteményé vagy egy kenyéré. A legjobb kenyér receptek után most a legjobb péksütemények receptjeit hoztam.

A kívül ropogós, belül pihe-puha sajtos stangli nagyon jó választás, ha friss, finom péksüteménnyel kényeztetnénk a családot. Melegen önmagában vagy vajjal megkenve a legfinomabb, hidegen pedig nagyon jó szenndvics alap is lehet belőle. Egyszerűen elkészíthető, csupán néhány hozzávaló szükséges a recepthez. Bár a kelesztési idők miatt elkészítése sok időt vesz igénybe, de nem kell sokat foglalkozni vele, ezen idők alatt bármilyen más munkát is végezhetünk vagy akár tévézhetünk, olvashatunk, játszhatunk a gyerekekkel.

A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér pékáru választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéséhez. Most itt a zsúrkenyér házilag receptje! 

Exit mobile version