Ahogy egy kis rutint szerez az ember a konyhában, rögtön elkezd kísérletezni. Nem ragaszkodik szigorúan az előírásokhoz, hanem bátran újragondolja a recepteket és család ízlésére igazítja. Illésné Nagy Mária az újságban olvasott gombás-tejszínes csirkeleves recepjét reformálta meg egy kicsit.
Gombás-tejszínes csirkeleves receptje🍲🥄
Illésné Nagy Mária: „A csirkeragu leves „kistestvére”, kb. 30 perc alatt elkészül és nagyon finom! 😋
A gomba ízlés szerint bármilyen fajta lehet, akár vegyes válogatás is. Finom zöldséges, csirkehússal készült leves, amit a végén tejszínnel teszünk még gazdagabbá. A Nők Lapja Konyha 2016/02 számában olvastam a receptet, amit saját ízlésre kicsit átalakítottam. Jó étvágyat kívánok!”
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- 1 – 2 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 3 szál sárgarépa,
- 1 szál fehérrépa,
- 1 ujjnyi széles darabka karalábé,
- 30 dkg gomba (csiperke, shiitake…stb),
- 3 közepes burgonya,
- 40 dkg csirkemellfilé,
- só,
- bors,
- 1 Maggi tyúkhúsleves kocka,
- 1 kisebb paradicsom,
- 1/2 tv paprika,
- 3 dl tejszín,
- fél csokor petrezselyem zöldje,
- 1 – 2 szál újhagyma felkarikázva, a végén hozzáadva.
Gombás-tejszínes csirkeleves elkészítése
- a hagymát kockákra vágjuk,
- az olajon megpirítjuk,
- a fokhagymát szintén apróra vágjuk,
- rövid ideig együtt pirítjuk,
- a sárgarépát, fehérrépát, karalábét kockákra vágjuk,
- a hagymával együtt lepirítjuk,
- ezután a szeletelt gomba kerül bele,
- kevergetjük amíg a leve elfő,
- hozzáadjuk a kockákra felvágott csirkehúst és fehéredésig pirítjuk,
- kockára vágott burgonya is belekerül,
- sózzuk, borsozzuk,
- beledobjuk a paradicsomot, paprikát,
- felöntjük, kb. 1,5 liter vízzel,
- addig főzzük amíg minden megpuhul,
- a tejszínt hozzáöntjük és már csak egyet forralunk rajta,
- a végén beleszórjuk a felaprított petrezselyem zöldjét,
- ha szükséges ízesítjük, sózzuk, borsozzuk.
Tálalási tipp: Tálaláskor újhagymakarikákkal megszórjuk. Citromot kínálhatunk hozzá.
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!