A gesztenyetorta sütés nélkül örök kedvencünk. Azontúl, hogy gyorsan elkészül és még sütni sem kell, az is nagy előnye, hogy nem lehet melléfogni vele. Még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne imádta volna. Már mutatom is az egyszerű gesztenyés sütemény receptjét!
Gesztenyetorta sütés nélkül receptje
Hozzávalók
Tésztához:
- 30 dkg darált háztartási keksz vagy megmaradt száraz aprósütemény,
- 10 dkg vaj vagy margarin,
- 5 dkg porcukor,
- kis tej vagy rum.
Töltelékhez:
- 50 dkg gesztenyemassza,
- 5 dkg vaj,
- 3-4 evőkanál rum,
- 4 dl tejszín,
- tej,
- meggybefőtt vagy rumos meggy,
- 1 evőkanál porcukor.
Gesztenyetorta elkészítése
- a kekszet olvasztott, de csak langyos vajjal és a cukorral összedolgozzuk,
- ha szükséges tehetünk hozzá tejet vagy rumot, hogy lágyabb legyen,
- egy közepes tortaformát vízzel kiöblítünk,
- a tésztával kibéleljük úgy, hogy magas pereme is legyen,
- a gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük,
- a vajjal, a rummal, 2 dl tejszínnel és tetszés szerinti tejjel simára keverjük, hogy könnyű, habos krémet kapjunk,
- a krémet a tésztával kibélelt tortaformába simítjuk,
- kimagozott meggybefőttet nyomkodunk bele,
- a gyümölcs tetején a krémet elsimítjuk,
- a peremről a felesleges tésztát eltávolítjuk,
- 3-4 órára jégbe hűtjük,
- tálalás előtt a széleket késsel meglazítjuk és a tortakarimát lehúzzuk róla,
- a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra,
- a tetejét 2 dl porcukorral habbá vert tejszínnel díszítjük.
Jó étvágyat!
Tipp: Bár szerintem így is tökéletes, díszíthetjük meggyszemekkel vagy csokiforgáccsal is.
További gesztenyés sütemény receptek
Csodás találmány a piskóta. Akár tortaformába sütjük, akár vékony lapra a feltekeréshez, számos süteményt készíthetünk belőle. Elég csupán a krémet megváltoztatni és már is egész más édességet kapunk. Ránézésre senki sem mondaná meg a lekváros piskóta tekercsről és a gesztenyés csoki tortáról, hogy az alapja ugyanaz a piskóta tészta. Már pedig igen! Most itt a gesztenyés csokis torta receptje!
A nagyon gusztusos és finom gesztenyés krémes receptje Veronikától származik. Krémes, gesztenyés sütemény, igazi téli ízvilággal. Kell ennél több?
Gesztenyés krémes az ősz kivételes ajándékából, a szelid gesztenyéből készül, amiből akár magunk is elkészíthetjük a finom habos sütemény alapjául szolgáló gesztenyemasszát. Ha ezt így túl macerásnak találjuk, készen vásárolt gesztenyemasszát is használhatunk a recepthez.