Site icon Balkonada

Durumbúzás kenyér sütése otthon

A frissen sült fehér kenyérnek nincs párja. Egyre többen vannak azonban azok, akiknek a szervezete nem tolerálja a finomlisztből készített ételeket. A durumbúzás kenyér nagyon jó alternatíva számukra és ráadásul még finom is. Mutatom is a durumbúzás kenyér receptjét!

Durumbúzás kenyér receptje

A durumbúza, más néven kemény búza ma már széles körben termesztett nemesített búzafaj. Ez egy mesterségesen kifejlesztett faj, melynek ősét a Közel-Keleten és Közép-Európában termesztették i. e. 7000 körül. Kalásza olyan mint a tönkebúzáé. A Durum latin eredetű szó, jelentése kemény.

Az olasz száraz tészták alapanyaga szinte kizárólag a durumbúza. Az észak-afrikai és Közel-Keleti területeken fontos konyhai alapanyag. Hántolt őröletlen, vagy durvára őrölten használják búzadara formában kuszkusznak, készítenek belőle bulgurt, piláfot és sok egyéb ételt.

Porga Júlia csak most ismerkedett meg a durumbúzával és rögtön megosztotta velünk tapasztalatait.

„Nem termelek búzát, viszont van egy nagyon jó kis termelői piacunk Hajdúszoboszlón, ahol vásárolni szoktunk, így támogatva a magyar gazdákat és nem utolsó sorban így adalékmentes, egészséges(ebb) alapanyagokat tudunk itthon használni.

Ezt a kenyeret durumlisztből készítettem, míg szakadt az eső kint.

Néhány hónapja ismertem meg ezt a lisztet „testközelből” Annyira szeretem az ízét, az állagát, azt ahogy lehet dolgozni vele, hogy mára már teljesen kiváltotta nálunk a sima fehérlisztet.

Nem beszélve arról, hogy cukorbetegként a lassú felszívódása és egyéb jó tulajdonsága rendkívül előnyössé teszi számomra. „

Hozzávalók

Durumbúzás kenyér elkészítése

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Porga Júliának.

További kenyér receptek

A kenyér ősidők óta az ember egyik legfontosabb tápláléka, de napjainkban egyre inkább megfizethetetlen. Sokat spórolhatunk azzal, ha saját magunk, házliag sütjük meg a kenyeret a családnak. A házi kenyérsütés nem ördöngősség, elég csak egy jó receptet kell találni hozzá és kitapasztalni, a sütőnk biztosította megfelelő sütési módot. A legjobb kenyér receptek válogatását hoztam, amelyek az olvasóknál már beváltak, rendszeresen készülnek. Találsz köztük kovászos, élesztős, éjszakai kelesztésű, durumbúzás és zsúrkenyeret is. De nem marad ki a sorból a lidlis gyökérkenyér (ciabatta) sem.

Exit mobile version