Site icon Balkonada

Daramorzsa, ahogy mi készítjük

Nem rég megosztottam az igazi osztrák császármorzsa receptjét, aminek igen nagy sikere volt. Akkor írtam, hogy mindig a búzadarás változatot készítettük, amit gyerekkorunkban császármorzsának vagy smarninak hívtunk, de az valójában daramorzsa. Az oviban és a sulis menzákon is mindig ezt a grízes változatot kaptuk. Most elhoztam a búzadarával készített igazi daramorzsa receptjét. 

Császármorzsa vagy daramorzsa? Netán smarni?

Emlékszem, hogy már gyerekkoromban is volt Anyukámnak egy Horváth Ilona szakácskönyve. Természetes volt, hogy amikor ifjú felnőttként elhagytam a szülői házat, hogy a magam útját járjam, beszereztem én is egy szakácskönyvet, mi mást, mit egy Horváth Ilonát.

A mai napig azt forgatom, a daramorzsa hozzávalóit is abból szoktam kinézni. Már fejből tudom, hogy a 321-es oldalon található. Igazából a hozzávalókat is csak a biztonság kedvéért ellenőrzöm, mert nem mindegy a szárazanyag és a tej aránya.

Most gondoltam egy nagyot, megnézem, ebben a könyvben hogy szól a császármorzsa receptje. És mit találtam? A tartalomjegyzékben a császármorzsa címszónál ennyi áll: császármorzsa, lásd daramorzsa. Akkor ezek szerint a kettő egy és ugyanaz, méltán hívtuk mi a daramorzsát is császármorzsának. Most, hogy már ezt is tisztáztam, jöhet a sokszorosan kipróbált recept.

Daramorzsa hozzávalói – 4 személyre

Daramorzsa elkészítése

Csak porcukorral is tálalhatjuk, de de szerintem finomabb egy házi baracklekvárral, egy befőttel vagy nyáron friss gyümölcsökből készített öntettel.

Jó étvágyat!

Igazi császármorzsa és smarni

Az igazi bécsi császármorzsában pedig nincs búzadara, csak liszttel készül. Nézzük, milyen valójában az osztrák császármorzsa receptje!

A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.

Exit mobile version