Site icon Balkonada

Házi csipkebogyó lekvár (hecsedli) készítése

A házi csipkebogyó lekvár vagy népies nevén a hecsedli nagyon finom és C-vitaminban gazdag finomság. Elkészítése azonban nem egy leányálom. Nagyon macerás az előkészítése is és hosszan kell főzni is. Elszántaknak és finom ízre vágyóknak ajánlom szeretettel a receptet. Olvasóink sok praktikát is megosztottak, amivel egyszerűbbé tehető a macerás csipkebogyó lekvár főzés.

Csipkebogyó vitamintartalma

A csipkebogyó igazi vitaminbomba. Valójában nem más, mint a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése. Népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.

A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

A csipkebogyó (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) sokoldalúan felhasználható: gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készülhet belőle. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére.

Csipkebogyó lekvár készítése

Bedi Istvánné a Kertemből tálalva Facebook csoportunkban osztotta meg a hecsedli lekvárjának a fotóját. Megkértem, hogy írja le, hogy készítette, remélve, hogy van egy egyszerűbb receptje, vagy technikája az elkészítéséhez, mint amit én ismerek. Sajnos nincs, de megmutatom, hogy készítette, hátha valaki mégis kedvet kap hozzá.

„Kedves Jucó! A csipkével kapcsolatos információd nagyon igazak, őrült macerás a csipkebogyó lekvár elkészítése. Csak erős idegzetűeknek, meg ráérősöknek ajánlott.

Éles, pici késsel lecsíptem a 2 végét. Ma kimértem a kíváncsiság kedvéért 20 dekát és megszámoltam, 170 bogyó volt. Tehát 1 kilóban 850 db van, annak 2 vége van, az 1700 „nyisszentés”. 3 kg volt a csipkebogyó, amit szedtünk, az 3×1700. Ebből lett 5 és fél kis üveg.

Megtisztítva jól megmostam, nagyobb edényben felöntöttem hideg vízzel, egy éjszaka ázott. Másnap „új” vízben (3 ujjnyira lepje el) kezdtem el főzni. Amikor felforrt, már csak kis lángon hagytam főni.  Nem folyamatosan, de gyakran kevergetve kb. 2 óra kellett. Ez alatt teljesen megfőtt. Az elpárolgott vizet utána öntöttem, hogy a mennyiség megmaradjon.

Aztán fém tésztaszűrőn kanállal átpaszíroztam, majd a pépet levesszűrőn újra. Ekkor hozzá adtam a cukor, a pép kilójához 40-50 dekát. Ezzel kb jó 5 perc alatt összefőztem. Üvegekbe, aztán száraz dunsztba tettem. Nincs benne sem zselésítő, sem tartósító.

Isteni finom! Na de ennyi munka árán? Azt mondtam, többet soha. Persze, majd meglátjuk. Ha valaki egyszerűbb módszert tud, nagyon szívesen fogadnám.”

Nagyon köszönjük a részletes leírást Bedi Istvánnénak!

További praktikák a csikebogyó lekvár elkészítéséhez

Ügy tűnik az olvasók szeretik és szoktak is csipkebogyó lekvárt készíteni. Jött is néhány tipp ez egyszerűbb elkészítésre.

Iuliana Trandafir: „A piacon általában lehet kapni hecsedlilevet, elég jó árban. Abba csak cukrot kell tenni és főzni amíg besűrűsödik. Üvegekbe tenni és száraz dunsztba.

Elvira Kollàrné: „Holnap kezdem el a lekvár főzést. Letisztítva mélyhűtőben volt idáig. Kiolvad gyönyörűen megpuhul. Aztán főzöm. Felöntöm vízzel forráig melegítem. Mos jön a neheze, dupla hállos szűrön paszírozom ha sűrű hideg vizet öntök hozzá átmenjen a velő.
Szőr, mag, héj nem tud átmenni. Amikor vége ennek türelem munkának, feteszem főzni. Megint forrasig főzöm akkor lehúzom a tűzről. Hagyom kihülni, ezt ismétlem, ameddig sűrű lesz. Kb 2 napot szánok rá.
Persze közben teszem a dolgom néha megkavarom, hogy s gőz elillanjon. Végén jön a cukor azzal még forrásig felfőzöm. Forrón merem az üvegekbe! Aztán jön a boldogság, hogy idén is maszatosak lesznek az unokáim! Sikeres lekvár főzést, kívánok!”

Petykó Márti: „Elvira Kollàrné A legjobb volt régen a szőrszita a szomszéd nénitől, de már nincs. Én megszedem a kb. 2 kilónyi csipkét, jól megmosom és amennyi víz ellepi, abban főzöm meg( sokáig). Másnap paszírozom egy régi lisztszitán, gumikesztyűben. Jó sűrű massza jön ki belőle. Azt félreteszem, a maradék magvas masszát egy picit átmosom, paszírozom, ebből lesz az öntet. A többi ugyanaz.”

Károlyné Frank: „Én minden évben meg főzöm, mosás után ketté vágom, kiszedem a magját, át mosom többször hideg vizben, lassú hőfokon kevés vizzel főzöm, turmix, műanyag szűrőn paszirozom,ízlés szerint cukrozom.”

Imrene Misurak: „József Kalauz A csipke lekvár nem arról szól hogy marad e benne C vitamin hanem ez izé ről ugyan úgy mint bár mely lekvár kellemes íze van vajas pirítós kenyérre nagyon finom főtt húshoz pláne ha bármilyen vad húst sütől vagy főzöl és bele mártod a villára vet húst az íze a lényeg a lekvárnak !!Ha még C vitamint akarsz akkor szárítják és teának használható!! Mert minden gyümölcs más frissen más befőttnek és más lekvárnak 🥰😋.”

Csipkebogyótea

A csipkebogyó tea az őszi-téli időszak csodaszere, igen jól alkalmazható nátha megelőzésére is. Készítése egyszerű és csak a várakozási idő miatt hosszadalmas. A csipkebogyó köztudottan az egyik legjobb vitaminforrás. Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Exit mobile version