Site icon Balkonada

Hűsítő bodzás üdítőital receptek

A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják.  Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.

Bodzás üdítőital receptek

A bodzás italok között találunk hidegen és melegen fogyaszthatóakat is. Jégkockával kellemes nyári hűsítő lehet.

Bodzavirág tea

A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, nyugtató, izzasztó és vizelethajtó hatással. Vizelethajtó hatása miatt magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor áldásos. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.

A kinyílt bodzavirágok árnyékos, levegős helyen szárítsuk meg. Felhasználásig üvegben tároljuk. A bodza virágokat forrázzuk le és 10-12 percig lefedve hagyjuk, hogy az ízek kioldódjanak.

Bodzás limonádé

Egy nagy kancsóba ízlés szerint citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.

Bodzás jégkocka

A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a citromos limonádénkat.

Bodzás üdítőital, bodzaszörp

Bodzaszörpöt hasonlóan készíthetünk, mint bodzás limonádét. Ehhez azonban jóval több citromot és cukrot kell tenni, valamint tartósítószert is kell használni.

Exit mobile version