A fekete bodza méltán az egyik legkedveltebb gyógynövény, a gyógyszer iparban is használják. Virága egészben, tésztában, palacsintaként kisütve és cukorral megszórva kitűnő desszert. Tea, szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Most kitűnő, házilag elkészíthető bodzás üdítőital recepteket hoztam.
Bodzás üdítőital receptek
A bodzás italok között találunk hidegen és melegen fogyaszthatóakat is. Jégkockával kellemes nyári hűsítő lehet.
Bodzavirág tea
A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag, nyugtató, izzasztó és vizelethajtó hatással. Vizelethajtó hatása miatt magas vérnyomásnál és lábduzzanatok kezelésekor áldásos. Napi két-három teáskanálnyi bodzavirágból készült tea alkalmas lázzal és izomfájdalmakkal járó meghűléses betegség kezelésére.
A kinyílt bodzavirágok árnyékos, levegős helyen szárítsuk meg. Felhasználásig üvegben tároljuk. A bodza virágokat forrázzuk le és 10-12 percig lefedve hagyjuk, hogy az ízek kioldódjanak.
Bodzás limonádé
Egy nagy kancsóba ízlés szerint citromot, cukrot és vizet teszünk, majd ebbe belerakjuk a lemosott bodza virágfejeket. Pár óra múlva már fogyasztható is, főleg jégkockával kitűnő frissítő.
Bodzás jégkocka
A bodza virágokat vízzel teli jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk. A bodzás jégkockákkal akár hónapok múlva is megbolondíthatjuk a citromos limonádénkat.
Bodzás üdítőital, bodzaszörp
Bodzaszörpöt hasonlóan készíthetünk, mint bodzás limonádét. Ehhez azonban jóval több citromot és cukrot kell tenni, valamint tartósítószert is kell használni.