A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.
A rétes minden formája igen kedvelt Magyarországon és a monarchia volt országaiban. A hagyományos rétes húzogattással készül, addig húzogatják, rázogatják a tésztát, míg az hajszálvékony nem lesz. Ezt a fajta rétest különleges technikája és bonyolultsága miatt ma már egyre kevesebben készítik otthon.
Nálunk az utóbbi években a nyújtogatás, húzogatás nélküli, sokak által sodrottnak hívott rétes a nyerő, már csak azt a fajtát készítjük.
Kígyórétes receptje
A kígyórétes receptje Takács Ildikó családi receptkönyvéből való. Az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: „Almás, cseresznyés kígyórétes anyukám receptje alapján. A cseresznye a kertből az alma a piacról.”
Hozzávalók
- 3 dkg élesztő,
- kevés tej,
- kevés cukor,
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg margarin,
- cukor ízlés szerint,
- pici só,
- 1 db tojás,
- fél citrom reszelt héja
Kígyórétes elkészítése
- az élesztőt kevés cukrozott tejben felfuttatjuk,
- a margarint elmorzsoljuk a lisztben,
- a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy, nyújtható tésztát gyúrunk,
- fél órát kelni hagyjuk,
- majd kettévágjuk,
- egyenként kb. 20 cm széles és 25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk,
- a tölteléket hosszában a közepére halmozzuk,
- alá és fölé zsemlemorzsát szórunk,
- majd mindkét oldalon kb. 4 cm széles csíkokat vágunk ferdén a töltelékig,
- vigyázzunk, hogy a csíkok egymással szemben legyenek,
- a két végén maradó tésztát ráhajtjuk a töltelékre, majd a csíkokat is úgy, hogy középen kicsit megcsavarjuk,
- óvatosan alányúlva kikent tepsire tesszük,
- fél órát kelni hagyjuk,
- majd lekenjük tojással.
- 200 fokos előmelegített sütőben sütjük,
- miután kihűlt szeleteljük,
- porcukorral megszórjuk.
Tölteléknek bármi jó, amit szeretünk. Én az almáshoz lereszeltem négy közepes almát, cukorral, fahéjjal és citromhéjjal pároltam. A cseresznyéshez a magozott cseresznyét összekevertem cukorral és fahéjjal. Lehet mazsolát is tenni bele, de a fiaim nem szeretik, így kihagytam. Jó étvágyat!
Nagyon köszönjük Ildikónak a receptet!