A zöldborsós tojás (zöldborsós tojásrántotta) tartalmas reggeli vagy vacsora lehet. Csak egy szelet finom, friss házi kenyér vagy foszlós sóskifli kell hozzá és igazán fenséges meleg és egészséges étellel kényeztethetjük a családot.
Zöldborsó, a legkedveltebb kultúrnövény
A zöldborsó a pillangósvirágúak családjába tartozó tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrás, elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Könnyen, egyszerűen termeszthető, ezért Magyarországon szinte valamennyi veteményes kertben megtalálható. Közép-Ázsia központi és déli területein már i. e. 4–5000 évvel ezelőtt termeszthették. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.
B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz. Szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.
A borsólevesen és zöldborsó főzelében túl nagyon sok ételbe kerülhet zöldborsó.
Zöldborsós tojás
„Nagymamám az első új borsóból készítette nekünk reggelire.” – ajánlotta figyelmünkbe Ujvári-Kordics Veronika.
Hozzávalók 2 főre
- 2 szál újhagyma,
- 1/2 csésze fejtett új borsó,
- 1 evőkanál étolaj,
- ízlés szerint só.
Zöldborsós tojás elkészítése
- az újhagymát felszeleteljük,
- a borsót kifejtés után megmossuk, lecsepegtetjük és leitatjuk róla a vizet,
- az olajat egy serpenyőbe öntjük, rátesszük az újhagymát és a zöldborsót,
- egy pár percig dinszteljük,
- a tojásokat felütjük,
- megsózzuk,
- majd ráöntjük a hagymás borsós keverékre,
- összekeverjük és készre sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
További zöldborsós ételek
A június hónap sztárja egyértelműen a zsenge zöldborsóleves nokedlival és sok finom zöldséggel. Legfinomabb a frissen, a kertből szedett zöldségekkel, de a piacon vásárolt hüvelyes zöldborsóval sem nyúlhatunk mellé. A recept roppant egyszerű, ráadásul friss borsóból készülő borsóleves sokkal finomabb, mintha mileritből készítenénk.
Zsenge zöldborsóleves nokedlivel
Az egyszerű és népszerű ételekkel kapcsolatban sokszor elgondolkodom, hogy van-e értelme leírni a blogba a receptet. Aztán mindig arra jutok, hogy igen, az egyszerű ételeknek is van létjogosultságuk. Ahogy egy újszülöttnek minden vicc új, úgy egy kezdő háziasszonynak is jól jönnek az egyszerű receptek is. Arról nem is beszélve, hogy ezeket is mindenki egy kicsit másképp készíti. Jöjjön hát a zöldborsó főzelék receptje.
Szeretnél 30 perc alatt ebédet vagy vacsorát tenni az asztalra? No, akkor jó helyen jársz…tippet, ötletet adok a gyors, ízletes fogáshoz. A siker garantált, senki nem marad éhes. Csirkéből vagy pulykából is gyorsan elkészíthető a tejszínes, zöldborsós csirketokány.