A vadhúsok pont olyan jól illenek a karácsonyi asztalra, mint a hal. Az Illésné Nagy Mária által ajánlott vörösboros-gombás szarvaspörkölt különösen illik az ünnepi menübe.
„Ajánló, ötletadó….főétel az ünnepi asztalra 🎄🍽” – mondja Illséné Nagy Mária
Vörösboros-gombás szarvaspörkölt hozzávalói – 8 – 10 személyre
- 15 dkg füstölt mangalica szalonna,
- 1,5 – 2 kg szarvascomb,
- 60 dkg vöröshagyma,
- 1 tv paprika,
- 2 zöldpaprika,
- 3 nagyobb paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- kb. 2 – 3 teáskanál só,
- őrölt bors,
- 1 teáskanál majoránna,
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény,
- 2 evőkanál csemege pirospaprika,
- 1 evőkanál Piros Arany,
- 1 mokkáskanál Erős Pista,
- 6 – 8 szem borókabogyó, mozsárban összetörve
- 2 babérlevél,
- 4 dl száraz vörösbor,
- 30 – 40 dkg barna csiperke gomba.
Vörösboros-gombás szarvaspörkölt elkészítése
- a húst lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, 2×2 cm-es kockákra felvágjuk,
- a szalonnát apró kockákra vágjuk,
- egy mélyebb edényben zsírjára sütjük,
- a hagymát kockákra vágjuk és a kisütött szalonnazsírhoz adjuk,
- üvegesre pároljuk,
- lehúzzuk a tűzről,
- hozzászórjuk a piros paprikát,
- elkeverjük és azonnal hozzáborítjuk a feldarabolt húst,
- visszatesszük a tűzre,
- néhányszor átkeverjük,
- a feldarabolt paprikát és paradicsomot beletesszük,
- kevergetve főzzük,
- az összes fűszert, ízesítőanyagot hozzáadjuk,
- hozzáöntjük a bort,
- lefedjük, mérsékeljük a lángot alatta és (a hús korától függően) kb. 1,5 – 2 óra alatt puhára főzzük,
- a gombát megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk,
- csak akkor adjuk a pörkölthöz, amikor az már elkészült, a hús megpuhult,
- a hozzáadott gombával már csak néhány percig főzzük együtt,
- a végén sózzuk, ha szükséges.
„Az elkészült pörkölt mellé frissen kisütött krokettet és áfonyalekvárt kínáltam. Nagyon finom, ízletes, különlegesen gazdag ízvilágú étel. Jófőzőcskézést, jó étvágyat kívánok! :)”
Nagyon köszönjük a receptet Illésné NagyMáriának!