Vannak olyan ételek, amik szezonális jellegűek voltak évszázadokig. A töltött paprika például kifejezetten nyári ételnek számított, hisz a paprika és a paradicsom csak nyáron termett. Most, amikor már minden háztartásban van hűtőszekrény és évszaktól függetlenül bármilyen zöldségféle beszerezhető a boltokban, bármikor főzhetünk töltött paprikát.
A gondos házi asszony persze gondol a vitaminban szegény téli napokra is, így a kertben termelt zöldségekből jut a fagyasztóba is, hogy bármikor elérhető legyen és pillanatok alatt összeálljon a család kedvence.
Bagányné Irén olvasónk mindig fagyaszt le paprikát és most elárulja, hogy készíti a töltött paprikát télen.
Fagyosan megtöltöm és rögtön főzöm . Ugyan olyan, finom mint nyáron .
A kis üvegben a saját darált piros, erős paprikám van. Nyáron befőztem a paradicsomot.
Szó szerint, saját kertemből tálalva . Ma töltött paprikát főztem paradicsom mártással .
Töltött paprika hozzávalói:
- 10-12 db kicsumázott paprika ,
- 1/2 kg darált hús,
- 20 dkg mosott hosszú szemű rizs,
- 3-4 gerezd fokhagyma lereszelve,
- 1 evőkanál őrölt piros paprika,
- ízlés szerint só,
- bors .
Töltött paprika elkészítése:
- A töltelék hozzávalóit jól eldolgozzuk,
- megtöltjük a paprikákat,
- Egy edénybe körberakjuk, annyi vízzel öntjük fel, hogy a paprikákat ellepje.
- A vízbe 1 evőkanál sót teszünk.
- Lefedve főzzük.
- Ha a víz felforrt , takarékon 3/4 óráig főzzük.
- A töltött paprikához paradicsom mártást adunk.
Paradicsommártás készítése:
- 1 evőkanál zsírba 3 evőkanál lisztet lepirítunk habzásig,
- az edényt félrehúzva hozzáadunk 1 evőkanál őrölt pirospaprikát,
- 1 liter paradicsomlével és 1 liter vízzel felforraljuk,
- ízlés szerint cukrozzuk és sózzuk.
+1 Tipp:
A megfőtt töltött paprika levéből lebbencs, vagy tarhonya levest szoktam készíteni . Így van finom levesünk is.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönöm Irénkének a receptet!